AB’nin Çin’in elektrikli araçlarına vergi koyması Türkiye’ye yaradı; bir yatırım geldi bile, ikisi de kuyrukta
Çinli elektrikli otomobil şirketi BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergün Türkiye'de 150 bin üretim kapasitesinin başlangıç olduğunu belirterek 'Yatırım planları önümüzdeki dönemde agresif diyebileceğimiz şekilde hızlanacak' dedi.
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Çinli BYD, 1 milyar dolar yatırımla fabrika kuracağını açıkladığı Türkiye’de bu açıklanan yatırımına da hız verecek, ilave yatırım yapacak.
BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergün dün bir basın toplantısı yaparak şirketinin Türkiye stratejisini anlattı. Ergün’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“150 bin kapasite başlangıç, arsa ile genişleme söz konusu. BYD hem tamamen elektrikli hem de şarj edilebilir araçlar üretiyor, bu da Türkler için büyük avantaj. Bu yatırım ile süreç daha da kısalacak ve yatırım sözleşmesiyle BYD araçlarını alanların soru işaretleri ortadan kalkacak.
– Yatırım planları önümüzdeki dönemde agresif diyebileceğimiz şekilde hızlanacak.
-Bu senenin sonu kasım ayında satış hedefimiz 10 binli adetlere ulaşabilir. Model sayıları çok hızlı artacak.
-Üretim yatırımı 2026 yılının sonuna kadar diye imzalandı. Ama anlaşmada yazılan sürenin yanı sıra BYD, kendi içinde daha hızlı bitirmeyi amaçlıyor.
-Yıl bitmeden iki modele ilave başka bir modelin satışına başlanabilir. İki model Atto ve Seal U.
-Bayi sayılarımızı belirsizlik yaşanan dönemde artırma sürecine girmedik. Yatırım oluşana kadar bayi sayımız artmadı ama bundan sonrasında artacak. Şu an 10 olan bayi sayısı yıl sonunda 20’ye çıkabilir.
-Son çıkan tebliğden (vergileri arttıran) muaf olacağız, elektrikli araç ithalatı yapabileceğiz. Vergi muafiyeti yatırım kararını belki hızlandırmış olabilir ama pazarda yeri olan Türkiye hep öne çıktı.”
BYD Türkiye Genel Müdürü Ergün “Başka Çinli markalar da Türkiye’de yatırım planlıyor. Togg da pazarda güçlü. Siz nasıl bir rekabet ortamı bekliyorsunuz” sorusunu “İlk üç yılda kendimizi ilk üçün içinde görüyoruz” diye yanıtladı.