Çalışan emeklilere 5 bin TL hükümetin masasında

Çalışmayan emeklilere verilen 5 bin TL'lik Cumhuriyet ikramiyesi, çalışan emeklilerin tepkisini çekmişti. Şimdi hükümet ikramiyeyi alamayanlar için yeni bir hazırlık içinde.

Ekonomi 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle emekliye 5 bin lira ikramiye verileceğini duyurdu. Fakat ikramiye sadece çalışmayan emeklileri kapsadı. Yani emekli olup da çalışanlar bu ikramiyeyi alamadılar. Bu durum emeklilerin tepkisini çekmişti çünkü birçok emekli ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda. 2023 yılının üçüncü emekli ikramiyesi ise dul ve yetimler dahil olmak üzere 12 milyonu aşkın hak sahibine ödendi. SGK tarafından SSK’lılara 11-12-13 Kasım tarihlerinde, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lulara ise 14 Kasım’da toplam 61 milyar TL ödeme yapıldı.

Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre; çalışan emeklilere verilmeyen ikramiye kamuoyunda tepki toplayınca AK Partili yöneticiler bunu Erdoğan’a iletti. Habere göre AK Partili yöneticiler Erdoğan’a “İstisnalar bize sıkıntı çıkartıyor. Emeklilerimiz için çok güzel bir adım attık ama şimdi herkes milyonlarca kişiye verilen değil, verilmeyen ikramiyeyi tartışıyor. Muhalefet partileri bunu sahada çok kullanıyor. Hiçbir politika üretemeyen muhalefet, yerel seçim meydanlarında bu konuya sarılacak. Bir düzenleme yapıp çalışan emekliler dahil tüm emeklilerin ikramiyeden yararlanmasını sağlayalım. Bu tartışmalara son verelim” dedi.

Bunun ardından hükümetin gündemine çalıştığı için Cumhuriyet ikramiyesi alamayan emekliler girdi ve Erdoğan, Hazine ve Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarıyla görüşülmesini, iki bakanlığın bu konuda bir çalışma yapmasını istedi. Bunun ardından maliyet hesaplamaları da başladı çıkan sonuca göre karar verilecek ve bütçe içinde finanse edilebilirse çalışan emekliler de ikramiye alabilecek.

Öte yandan Haliç Kongre Merkezi’ndeki Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig Şampiyonları ödül töreninde konuşan Erdoğan, ticarette teşvik edici her türlü hukuki alt yapıyı kurduklarını söyledi ve gümrük işlemlerindeki hızda sürekli gelişme kaydedildiğini belirtti. İhracatçılara sağlanan kolaylıkların başında hususi kişisel damgalı pasaport imkanı olduğunu ifade eden Erdoğan “Bu kapsamda şimdiye kadar 35 bin ihracatçımıza hususi damgalı pasaport verdik” dedi. Ayrıca ihracatın rakam olarak artışının önemli olduğunu ama asıl yoğunlaşılması gerekenin yüksek katma değerli ürün olduğunu söyleyen Erdoğan, “Sadece yükte değil, pahada da ağır ürünlerle yelpazemizi çeşitlendirmeliyiz. Savunma Sanayi alanında bunu başarıdk. Kilogram başına ortalama 57 doların üstüne çıktık” diye konuştu.

CHP 'çalışan emekliye ikramiye yok' düzenlemesini AYM'ye taşıdıCHP ‘çalışan emekliye ikramiye yok’ düzenlemesini AYM’ye taşıdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.