Cari açık 2 yıl sonra 30 milyar doların altına indi

Cari işlemler hesabı mayıs ayında beklentilerin altında gerçekleşerek 1,24 milyar dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari işlemler hesabı ise 25,19 milyar dolarla 2 yılın ardından ilk kez 30 milyar doların altına indi.

Ekonomi 12 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 65,9 iken, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 74,9'a yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası cari işlemler hesabına ilişkin verileri açıkladı. Mayıs ayına ait ödemeler dengesi verilerine göre aylık bazda cari açık 1,24 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. Yıllıklandırılmış cari açık hesabı ise 25,19 milyar dolarla yaklaşık 2 yıl sonra 30 milyar doların altına indi.

Reuters anketine göre cari işlemler dengesinin mayıs ayında 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Ödemeler dengesinin 2024’ün tamamında ise 26.5 milyar dolar açık vermesi öngörülüyor. Kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarını gösteren net hata noksan kalemi yaklaşık 4,47 milyar dolar fazla verdi. Nisan ayında bu veri 282 milyon dolar açık seviyesindeydi. TCMB’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

-Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.199 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 4.724 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3.915 milyon dolar olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.607 milyon dolar net çıkış ve 153 milyon dolar net çıkış kaydetmiştir.

-Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 361 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.

-Portföy yatırımları 5.637 milyon dolar tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 529 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 6.051 milyon dolar net alış yaptığı görülmektedir.

-Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 452 milyon dolar ve 270 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirmiştir.

-Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4.254 milyon dolar net azalış kaydetmiştir.

-Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 368 milyon dolar net azalış ve Türk Lirası cinsinden 1.107 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 739 milyon dolar net artış kaydetmiştir.

-Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 3.420 milyon dolar ve 356 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmişken, genel hükümet 26 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 17.593 milyon dolar net artış olmuştur.

Şimşek: Cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda cari açığın önemli bir sorun olmaktan çıktığını söyledi. Şimşek paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“İstikrar, güven ve dayanıklılık artıyor, cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor. Dış borcun milli gelire oranı düşüyor ve rezerv birikimi hızlanıyor. Yıllık cari açık mayısta 25,2 milyar dolarla 2022 yılı Haziran ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi. Cari açıktaki düşüşün yanı sıra olumlu dış finansman görünümü devam ediyor. Yılın ilk beş ayında portföy girişi 19,1 milyar dolara ulaştı. Bankacılık ve reel sektörün uzun dönem dış borç çevirme oranları geçen sene ocak-mayıs dönemindeki yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesinden bu yılın aynı döneminde sırasıyla yüzde 160 ve yüzde 123’e yükseldi. Cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 2,5’in altına gerilemesini bekliyoruz. Yapısal reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirerek sürdürülebilir cari açığa ulaşacağız. Böylece ülkemizin dış finansman ihtiyacını kalıcı olarak düşüreceğiz.”

Şimşek: Bu yıl OVP’deki rakamın altında cari açık bekliyoruzŞimşek: Bu yıl OVP’deki rakamın altında cari açık bekliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.