İthal cep telefonuna gelen büyük zam gece yarısı iptal edildi

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeyle akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymetinin 28 Mart'ta 200 dolardan 350 dolara yükseltildiği duyruldu. Gece yarısı düzenleme geri alındı.

Ekonomi 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ticaret Bakanlığı, ithal cep telefonlarıyla ilgili  önce zam kararı aldı sonra bunu geri çekti. Bakanlığı ilk düzenlemesinde ithal telefonlarda adet başına alınan gümrük ücretleri 200 dolardan 350 dolara çıkarılıyordu. Tebliğ 28 Mart’ta uygulanmaya başlayacağı belirtiliyordu. Böylece ithal telefonlara 28 Mart’tan itibaren en az 2 bin 500 TL zam geliecekti. Giriş seviyesi cep telefonlarının fiyatı bile 10 bin TL’den düşük olmayacaktı.

Ancak söz konusu tebliğ yürürlüğe girmeden Resmi Gazete’de yayımlanan başka bir tebliğ ile kaldırıldı. İlk düzenleme yerli üretimi teşvik için çıkarılmıştı. Akıllı telefon üreticileri önemli oranda parça ithalatı yapsalar bile nihai üründe yerli katkı oranının yüzde 55 ve üzeri olması durumunda “yerli malı” ya da “Türk malı” ibaresini kullanabiliyorlar.  Bugün itibarıyla yüzde 55 kuralına uyan Reeder ve Casper başta olmak üzere birkaç telefon markası bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.