LinkedIn Çin’de 716 kişiyi işten çıkaracak
Dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkelerinden olan Çin’de gayrimenkul sektöründeki borç problemleri ve yatırımlardaki azalış konut fiyatlarında durgunluk yaratmaya devam ediyor. Fiyatların düşmesi Country Garden gibi temerrütteki gayrimenkul geliştiricileri için kötü haber anlamına geliyor.
Çin’in Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UİB) açıkladığı gayrimenkul fiyat endeksine göre, büyük ve orta ölçekli 70 kentin sadece 20’sinde yeni konut fiyatları temmuzda önceki aya kıyasla artarken, 50’sinde sabit kaldı veya azaldı.
“Birinci kuşak şehirler” olarak tanımlanan, ülkenin en fazla nüfusuna sahip 4 şehri olan Pekin, Şanghay, Guangcou ve Şıncın’da yeni konut fiyatları, haziran ayının ardından temmuzda da artış göstermedi. Yeni konut fiyatları ise “ikinci kuşak” olarak tanımlanan büyük ve orta ölçekli 31 şehirde önceki aya göre yüzde 0,2, “üçüncü kuşak” olarak tanımlanan 35 şehirde ise yüzde 0,3 geriledi.
Gayrimenkul fiyatları ise yıllık bazda “birinci kuşakta” yüzde 1, “ikinci kuşakta” yüzde 0,2 artarken, “üçüncü kuşakta” yüzde 1,5 düştü. İkinci el konut fiyatlarında 70 şehrin sadece 6’sında artış görüldü.
UİB, Çin’in gayrimenkul yatırımlarının son 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 gerilediğini bildirmişti. Ülkede sabit sermaye yatırımlarının beşte birini oluşturan, ekonomik büyümeye yüzde 14 katkı sağlayan ve gayrimenkul sektöründeki kredi ve finansman problemlerinin salgın döneminde yatırımların durmasıyla derinleştiği söylenirken borçları nedeniyle temerrüde düşen büyük ölçekli gayrimenkul şirketlerinin sayısının da arttığı belirtiliyor.
Fiyatların düşüş trendine girmesi Country Garden gibi temerrütteki gayrimenkul geliştiricileri için kötü haber anlamına geliyor. Bu dev tahvil fonlarının Country Garden riski de yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Blackrock 358,5 milyon dolar, Allianz 301 milyon dolar Country Garden tahvili tuttuğunu açıkladı. Daha önce HSBC 343,6 milyon dolar, Fidelity ise 187,1 milyon dolar Country Garden tahvili pozisyonu olduğunu açıklamıştı.