Lüks tüketimde ikinci el sevdası Çin’i kasıp kavuruyor

Çin'de ikinci el lüks mallara iştah arttı. Kullanıcılara lüks malları komisyon karşılığında yeniden satma olanağı sağlayan ZZER ve Xianyu gibi çevrimiçi platformların ve mağazaların ziyaretçi sayısında önemli artış görülüyor.

Ekonomi 24 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ZZER adlı mağaza da lüks mal sektörünün hızının kesildiği bugünlerde yıldızı parlayan ikinci el alışveriş noktalarında birisi haline geldi.

Dünyayı kökünden etkileyen 2020-21 yıllarındaki COVID-19 salgını sonrası “intikam alışverişi”yle tarih yazan Çinli tüketiciler ülke ekonomisindeki yavaşlamanın etkisiyle alışkanlıklarını değiştiriyorlar. Artık lüks mal için mağaza önlerinde kuyruklar yok ama Çinli tüketici lüks mal sevdasından da vazgeçmedi. Bu kez lüks mal arayanlar ikinci el mağazalara ve online platformlara yöneldi.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın haberine göre bu mağazaların lüks dünyasının Louis Vuitton, Dior ve Gucci en büyük isimlerinden bazılarının ürünleriyle dolu koridorları ziyaretsiz kalmıyor. Şanghay’ın Hongqiao havaalanı yakınlarındaki yeraltı alışveriş merkezindeki mağazadaki ürünler şehir merkezindeki pırıl pırıl alışveriş merkezlerinin aksine yepyeni değil. Mağazanın dört bir yanındaki tabelalarda “Orijinal ambalajlarında hediye edilmeye hazır ürünler” ya da “Önce ikinci eli düşünün” yazıyor.

ZZER adlı mağaza da lüks mal sektörünün hızının kesildiği bugünlerde yıldızı parlayan ikinci el alışveriş noktalarında biri. Cartier’in sahibi Richemont, Gucci’nin ana şirketi Kering ve LVMH gibi lüks gruplar Çin’in hakim olduğu Japonya dışındaki Asya-Pasifik bölgesinde üçüncü çeyrek satışlarının düştüğünü açıkladı. Richemont’un başkanı Nicolas Bos Çin’deki tüketici yavaşlamasının “muhtemelen orta ila uzun vadeli bir olgu” olduğunu belirtirken Kering bu yıl kârının yarı yarıya azalacağı uyarısı yaptı.

Çin’de yeni lüks ürünlere yönelik talebe ilişkin endişeler ekonomide daralma korkularının artmasıyla birlikte büyürken ikinci el mallara yönelik güçlü bir iştah olduğuna dair işaretler var. Eylül ayında lüks satış platformu Hongbulin kullanılmış mallar için çevrimiçi bir pazar olan Zhuanzhuan Group tarafından satın alındı.  Lüks ürün pazarı pandemi sonrası yıllık bazda yüzde 12 büyüyerek 60 milyar dolara ulaştı ancak yavaşlama belirtileri var.

Sadece Şanghay’da 2022 yılında kapılarını açan ZZER mağazası, günde 5.000 yeni ürün aldığını belirtiyor.

İkinci el lüks mal satan çevrimiçi platformların kullanıcı sayısı artıyor

Çin’de ikinci el lüks mallara yönelik artan bir iştah görülüyor.  İkinci el lüks piyasasına ilişkin güncel veri eksikliği olsa da, kullanıcılara lüks malları komisyon karşılığında yeniden satma olanağı sağlayan ZZER ve Xianyu gibi çevrimiçi platformların kullanıcı sayısında bir artış söz konusu. Sadece Şanghay’da 2022 yılında kapılarını açan ZZER mağazası, günde 5.000 yeni ürün aldığını belirterek ülkede dolaşımda olan ikinci el lüks çanta ve giyim eşyalarının hacmi konusunda fikir veriyor. Xianyu’da kullanıcılar agresif şekilde pazarlık yaparken bu da  tüketiciler arasında fiyat duyarlılığının arttığını gösteriyor.

Pekin merkezli pazarlama grubu WPIC’in CEO’su Jacob Cooke Covid-19 salgını sırasında ekonomik baskılar ve insanların yurtdışından mal almasını engelleyen seyahat kısıtlamaları göz önüne alındığında “uygun maliyetli bir alternatif olarak ikinci el lükse artan ilgiye” işaret ediyor.

Xi’an’dan Şanghay’a ZZER’den alışveriş yapmak için geldiğini söyleyen Li adlı 28 yaşındaki bir müşteri “Bizim gibi orta sınıfa yakın, ayda 1,400 doların üzerinde maaş alan insanlar lüks mallara yatırım yapmak konusunda isteksiz olabilir. Para biriktirmeyi tercih edebiliriz” diyor.

Şanghay merkezli pazarlama ajansı China Skinny’nin genel müdürü Mark Tanner’a göre Li gibi fiyat bilincine sahip bazı alıcılar fırsat ararken diğerleri “değerini koruyabilecek ve hatta değerlenebilecek” lüks ürünler arıyor. Tanner Çinli ikinci el lüks mal alıcıları arasında “pazarın daha üst ucuna” yönelik bir tercih olduğunu belirtiyor.

Li, Çin sosyal medya uygulaması Xiaohongshu’da keşfettiği ikinci el mağazasına ilk kez geldiğini belirterek “Lüks mallara param yetmediğinden değil, ama burada paramın karşılığını aldığımı düşündüğümden geldim. Xi’an’da böyle bir mağaza açılsaydı, muhtemelen işten sonra giderdim. Pandemiden önce bu tür bir iş modeline sahip değillerdi”  diyor.

ZZER’de orijinal fiyatı 1.974 dolar dolar Louis Vuitton marka bir çanta 657 dolara satılıyor. Birkaç kilometre ötede, Şanghay’ın French Concession mahallesinde, ikinci el çantalar konusunda uzmanlaşmış pek çok dükkan bulunuyor. Bunlardan birinde, orijinal fiyatı yaklaşık 5.650 dolar olan Chanel çanta 4.950 dolara satılıyor.

Bazıları yurtdışından ithalat dışındaki çeşitli yollarla getirilen yeni ürünlerin satıldığı gri lüks pazarında olduğu gibi, ikinci eldeki ürünlerin de gerçekliğini  sorguluyor. Çevrimiçi bir uygulama olarak başlayan ZZER, satıcıların malları istedikleri fiyattan satışa çıkarmalarına izin veriyor ve ürünlerin gerçek olup olmadığını da kontrol ediyor.

WPIC’in CEO’su Jacob Cooke ikinci el pazarının yeni ürünlere “talebi azalttığını” ve “marka değerine zarar verebileceğini” öne sürüyor. Ancak Bain danışmanlık şirketinin küresel lüks ve moda uygulamalarından sorumlu ortağı Federica Levato’ya göre bu durum en azından daha önce hiç lüks alışveriş yapmamış müşterileri cezbediyor ve “Bu da nüfusun büyük bir bölümünün bu ürünleri satın almaya istekli olduğunu gösteriyor”. Şanghay’daki mağazada Hermès ve Chanel marka el çantalarını inceleyen bir kadın arkadaşlarından birinin burada ürün satması üzerine mağazadan haberdar olduğunu söylüyor.  Bir mağaza görevlisi bir tişörtü göstererek bazı ürünlerin “hiç giyilmemiş” olduğunu belirtiyor.

ZZER’in Şanghay’daki mağazası  ucuzluk peşindeki yabancı müşterilerin de ilgisini çekmişe benziyor. Avustralya’dan Şanghay’ı ziyaret eden 27 yaşındaki Conor McLernin “Bulunduğumuz yerde böyle bir şey yok, bu ölçekte bir şey yok” diyor ve ardından ikinci el lüks malların arasında kayboluyor.

Lüks markalar irtifa kaybederken Prada nasıl ayakta kaldı?Lüks markalar irtifa kaybederken Prada nasıl ayakta kaldı?

Lüks saatte ikinci el pazarı resmileşti, Rolex kendi ikinci el mağazasını açtı bileLüks saatte ikinci el pazarı resmileşti, Rolex kendi ikinci el mağazasını açtı bile

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.