Çin devlet bilgisayarlarında Intel ve AMD çiplerini istemiyor

Financial Times'ın haberine göre Çin'in yeni yönergeleri devlet bilgisayarlarındaki Intel ve AMD çiplerini engelleyecek. Girişim Çin'in yabancı teknolojiye bağımlılığını azaltma, yarı iletken endüstrisini güçlendirme adımı olarak kabul ediliyor.

Ekonomi 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Intel'in çipleri artık Çin'de devlet dairelerindeki bilgisayarlarda kullanılamayacak.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın haberine göre Çin devlet bilgisayarlarında ve sunucularında ABD işlemcilerini aşamalı olarak kaldıracak ve Intel ve AMD’nin çiplerini etkili şekilde engelleyecek yeni yönergeler uygulamaya koydu.

Raporda 26 Aralık’ta açıklanan satın alma yönergelerinin şu anda uygulanmakta olduğu ve aynı zamanda Çin alternatiflerini tercih etmeleri nedeniyle Microsoft’un Windows işletim sistemini ve yabancı yapım veri tabanı yazılımını da etkileyeceği belirtildi. FT ilçe düzeyindeki devlet kurumlarına “güvenli ve güvenilir” işlemciler ve işletim sistemleri satın almaları talimatı verildiğini söyledi. AMD rapor hakkında yorum yapmayı reddederken Intel CNBC’nin yorum talebine hemen yanıt vermedi. Çin yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma arayışında yerli yarı iletken endüstrisini güçlendirmeyi de hedefliyor.

ABD’de 2019’da yaptırım uygulamaya başlamıştı

Akıllı telefonlardan tıbbi ekipmanlara kadar geniş bir yelpazedeki cihazlarda kritik bileşenler olan yarı iletkenler ABD ve Çin arasındaki teknoloji savaşının merkezinde yer alıyor. ABD, Pekin’in önemli yarı iletken ekipman ve teknolojilerine erişimini kesmek için ihracat kısıtlamaları uyguluyor.

Washington Ekim 2022’de askeri amaçlarla kullanabileceği endişesiyle Çin’in gelişmiş yarı iletken çiplere erişimini, bunları elde etmesini veya üretmesini kısıtlamayı amaçlayan kurallar getirmişti.

ABD 2019 yılından bu yana Huawei ve Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC gibi Çinli teknoloji şirketlerinin  ileri teknolojiye erişimlerini kısıtlamayı amaçlayan yaptırımlar uygulamaya başladı. SMIC ayrıca ABD’li ASML şirketinden gelişmiş çiplerin yapımı için kritik öneme sahip aşırı ultraviyole litografi makinelerini de alamadı.

Ardından Ekim 2023’te ABD’nin piyasa değeri en yüksek üçüncü şirketi Nvidia’nın Çin’e gelişmiş yapay zeka çipleri satmasını engellemek için de yeni düzenlemeler getirildi.

Amerikan hükümeti, daha çok çip yapsın diye Intel'e 8,5 milyar dolar hibe ettiAmerikan hükümeti, daha çok çip yapsın diye Intel’e 8,5 milyar dolar hibe etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.