Credit Suisse’i alarak en büyük kâra imza atan UBS, 3 bin kişiyi işten çıkaracak

Credit Suisse’i acil şekilde devralan UBS, ikinci çeyrekte 1,1 milyar dolarla bir bankanın şimdiye kadarki en büyük üç aylık kârını açıkladı. Ancak birleşmenin yarattığı maliyetlerden 10 milyar dolar tasarruf etmek için 3 bin kişiyi işten çıkaracak.

Ekonomi 1 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Batmak üzere olan Credit Suisse’i devralan Zürih merkezli banka UBS Grup AG, ikinci çeyrekte 1,1 milyar dolarla bir bankanın şimdiye kadarki en büyük üç aylık vergi öncesi net kârını açıkladı.

Şu anda yaklaşık 5 trilyon dolarlık müşteri varlığına sahip olan UBS, küresel varlık yönetiminin güç merkezi konumunu sağlamlaştırdı. Bilançoda, 2026 sonuna kadar 10 milyar dolardan fazla maliyet tasarrufu hedefi belirtildi. Bu çerçevede grup, Credit Suisse’i devralmasının ardından maliyetlerinden 10 milyar dolar tasarruf etme planı kapsamında birkaç yıl içinde İsviçre’de 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

UBS, martta İsviçre hükümeti tarafından hazırlanan bir paket kapsamında İsviçreli Credit Suisse bankasını 3 milyar İsviçre Frangı (3,37 milyar dolar) karşılığında satın almış ve bankanın 5,4 milyar dolar büyüklükteki borcunu üstlenmişti. UBS, Credit Suisse’in yerel banka birimini koruyacağını ve söz konusu işten çıkarmaların İsviçre’de tepkiyle karşılanmasını beklediğini açıkladı.

UBS Credit Suisse'i devraldı, ortaya 1,6 trilyon dolarlık bir dev çıktıUBS Credit Suisse’i devraldı, ortaya 1,6 trilyon dolarlık bir dev çıktı

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi UBS, Credit Suisse’in yerel bankacılık birimini ayrı bir şirkete dönüştürerek halka arz edebilirdi ancak Credit Suisse bankanın bu biriminden geçen yıl kâr etti ve bankanın borcu olmayan tek birimi de yerel bankacılık birimi oldu.

UBS’in CEO’su Sergio Ermotti, çalışanlara gönderdiği mesajda, 1000 kişilik işten çıkarmanın birimi bünyelerine katmaları sonucunda gerçekleşeceğini, 2 bin kişilik işten çıkarmanın da Credit Suisse’i derinlemesine bir yeniden yapılandırmadan geçirme ihtiyacı nedeniyle olacağını açıkladı.

Açıklamanın ardından UBS hisseleri dün ilk işlemlerde yüzde 5 yükselerek 2008’den beri en yüksek seviyesine çıktı.

Wall Street'te bu yıl 15 bin bankacı işsiz kalacakWall Street’te bu yıl 15 bin bankacı işsiz kalacak

UBS’e yüz milyonlarca dolarlık ceza yoldaUBS’e yüz milyonlarca dolarlık ceza yolda

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.