Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 1,1 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ‘2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. OVP’ye göre bu yılı yüzde 4,4 civarında bir büyüme ile kapatmayı ön görüyoruz’ dedi.

Ekonomi 9 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 7. İstanbul Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılsonu rakamları ve gelecek dönemdeki gidişatına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, ekonomide belirsizliği azaltacak ve öngörülebilirliği artıracak çalışmalara hız verdiklerinin altını çizerek, “Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı öncelikli hale getiren politikalarla, sürdürülebilir büyümeyi ve kalkınmayı öngörüyoruz. Hazırladığımız 5 yıllık kalkınma planımız ve Orta Vadeli Program (OVP) ile de politika belirsizliklerini ortadan kaldırdık” dedi.

Türkiye’nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten Yılmaz, “2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Şu anda 12 ay geriye gittiğimizde zaten bunu yakalamış durumdayız. Bu yılın ilk 9 ayında 4,6 büyüme kaydettik. Dünyanın yine yüzde 3 ve hatta yüzde 3’ün altında büyümesi öngörülen bir dönemde, 4,6 bir büyüme sağlıyoruz. Depreme rağmen ve enflasyon tedbirlerine rağmen büyümemizi belli bir hızda devam ettiriyoruz. OVP’ye göre bu yılı yüzde 4,4 civarında bir büyümeyle kapatmayı ön görüyoruz” diye konuştu. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 4 Aralık 2023 tarihli verisine göre Türkiye 1 trilyon 150 milyar dolarlık ekonomisiyle dünyanın 17. büyük ekonomisi oldu.

Cevdet Yılmaz’dan enflasyon ve hayat pahalılığı itirafı: En önemli sorunumuzCevdet Yılmaz’dan enflasyon ve hayat pahalılığı itirafı: En önemli sorunumuz

‘Dünya ekonomisinin üzerinde büyüdük’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a göre Merkez Bankası güncellenmiş para politikasını hayata geçirdi ve depremin ortaya çıkardığı ekstra harcamalara rağmen maliye politikalarında disiplin elden bırakılmadı. Son 20 yılda Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme kaydettiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Aynı dönemde dünyanın ortalama yıllık büyüme oranı 3,6 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi 20 yıllık süreçte dünya ekonomisinin yıllık ortalama 1,8 puan üzerinde büyüme gösterdi” diye konuştu.

‘Enflasyonda belirgin düşüş gerçekleşecek’

Enflasyonun aylık bazda oldukça önemli oranda düştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Çekirdek enflasyon yüzde 2’nin altına inmiş durumda. 2024’ün ortalarından itibaren enflasyonda belirgin bir şekilde düşüş gerçekleşecek. İhracatımız çok iyi gidiyor. Dünya daraldığı halde ihracatımız gerçekten güçlü bir performans gösteriyor. En son Kasım ayında 23 milyar doları aştık. Türkiye’nin tarihindeki en yüksek Kasım ayı ihracatı oldu. Yıllık bazda ise OVP’ye göre 255 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.”

Cevdet Yılmaz’dan enflasyonla mücadeleye öncelik sözüCevdet Yılmaz’dan enflasyonla mücadeleye öncelik sözü

‘Brüt rezervlerimiz 140 milyar doları aştı’

Merkez Bankası’nın yeni bir politika izlediğini belirten Yılmaz, “En yakından sonuçları gördüğümüz rakamlardan birisi de rezervlerimiz. Geçtiğimiz Mayıs ayında brüt rezervlerimiz 98,5 milyar dolara kadar düşmüştü. Dün itibariyle yapılan duyuruda, 140 milyar doları aşmış durumdayız. Bu da Türkiye için bir rekor. Bir taraftan bütçe açığını kontrol ederken diğer taraftan da cari açığını aşağı çekme gayretindeyiz. Son dönemde ciddi anlamda da cari açıkta bir düzelme var. Yılın ilk yarısında daha yüksekti. İkinci yarısındaki 4 aylık cari açığa bakarsanız, yılsonu itibariyle 4-5 milyar dolar seviyelerinde bir düzeye inmiş durumda. Yılsonu itibariyle cari açığımız yüzde 4’ler seviyesine düşmüş olacak” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medya platformu X’deki paylaşımında döviz rezervleri konusundaki olumlu gelişmeye işaret etti:

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.