Deprem ücretli çalışan sayısını artırdı

Deprem sonrası başlayan konut yapımı ücretli çalışan sayısını en fazla yükselten unsur oldu. TÜİK ocak ayı verilerine göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında yıllık yüzde 9,6 ila en yüksek istihdam artışı inşaatta yaşandı.

Ekonomi 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
2024 Ocak ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,3 azalırken inşaatta yüzde 0,7, ticaret-hizmette yüzde 0,3 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısını açıkladı. Verilere göre 2024 Ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıl bazında yüzde 2,8 artarak 14 milyon 620 bin 763 kişiden, ocak ayında 15 milyon 22 bin 900 kişiye çıktı.


Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak en fazla inşaat sektöründe arttı. Deprem bölgesinde yapılan konutlar ve yerel seçimler öncesi belediyelerin yaptığı inşaatlar sektörde istihdamı yüzde 9,6 artırdı. Yıllık bazda sanayi sektöründe 0,1 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,1’lik artış görüldü.

Sanayide çalışan sayısı ocakta düştü

Mevsim etkisinden arındırılmamış verilere göre ücretli çalışan sayısı ocakta önceki aya göre 209 bin kişi azaldı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı mevsim etkisinden arındırıldığında ise yüzde 0,1 arttı. Böylece ücretli çalışan sayısı ocakta 19 bin 311 kişi arttı. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında, ocak ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,3 azalırken inşaat sektöründe yüzde 0,7, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,3 artış yaşandı.

Ücretli çalışan sayısı eylülde yerinde saydıÜcretli çalışan sayısı eylülde yerinde saydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.