Deprem altını da vurdu: 10 bin kişi işsiz kalabilir

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 700 kuyumcu atölyesi üretimi durdurdu. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, 10 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.

Ekonomi 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Altınşehir Kuyumcukent Sitesi'nde yıkım büyük boyutlarda

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, kuyumculuk sektörüne de büyük darbe vurdu. Kahramanmaraş’ta yer alan 700 kuyumcu atölyesi, işyerleri ve makinelerinin zarar görmesi nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı.

Kahramanmaraş ekonomisi için büyük önem teşkil eden sektörde yaralar sarılabilmiş değil. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı ve aynı zamanda da Kahramanmaraş Altın Gümüş ve Değerli Maden İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Hacı Mustafa Öz konuya ilişkin DHA’ya açıklamalarda bulundu.

Öz, iki büyük depremin kentteki 700 firmaya büyük zarar verdiğini ve faaliyetlerinin durmasına neden olduğunu söyledi.

470 kuyumcu atölyesine ev sahipliği yapan Altınşehir Kuyumcukent Sitesi’nin içindeki duvarların yıkıldığını, makinelerin zarar gördüğünü, binanın orta hasarlı olduğunu belirten Öz, site dışındaki atölyelerin ise tamamen yıkılıp yerle bir olduğunu söyledi.

Bu durumun Kahramanmaraş’taki üretimin önemini gösterdiğini kaydeden Öz, “Deprem ile birlikte 10 bin kişinin istihdam edildiği bir sektör büyük yara aldı. Yaşanan deprem nedeniyle hem kalifiye hem eğitimli hem de alaylı çalışanlarımız işsiz kaldı ve evsiz kaldı” dedi.

Makine ve yıkım nedeniyle her bir esnafın ortalama 500 bin Euro üzerinde kaybının olduğunu da belirten Hacı Mustafa Öz, 6 bin çalışanı ve 47O kuyumcu atölyesine ev sahipliği yapan Altınşehir Kuyumcukent Sitesi’ni de bir an önce faaliyete geçirmek için çabaladıklarını söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.