Doğalgazda tedarik güvenliği için Total ile de el sıkışıldı

BOTAŞ ve Total Energies arasında 10 yıl süreli LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Total Türkiye’ye 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 1,6 milyar metreküp LNG satacak.

Ekonomi 18 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Türkiye’nin üzerinde sıvı doğalgazın depolanma ve gazlaştırma ekipmanlarına sahip 3 FSRU gemisi günlük 84 milyon metreküp gazlaştırma yapabiliyor.

Son bir yılda “doğalgazda tek bir kaynağa bağlı kalmama ve tedarik güvenliğini sağlama politikası” uygulamaya başlayan Türkiye, Amerikalı ve İngiliz enerji devlerinin ardından Fransız enerji devi Total ile de anlaştı. Konuya yakın kaynaklara göre Exxon Mobil Corp. ve Shell Plc’nin ardından TotalEnergies SE ile yıllık 1,6 milyar metreküp olmak üzere 10 yıllık yeni tedarik anlaşması imzalandı. Bu anlaşma Türkiye’nin Avrupa’ya ve içinde Mısır’ın da olduğu bölge ülkelerine gaz ticareti yapma kapasitesini artırırken Rusya ve İran’la yeni dönem doğal gaz anlaşmalarında da pazarlık gücünü yükseltiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ABD’nin Houston kentinde dün akşam saatlerinde Fransız TotalEnergies ile BOTAŞ arasındaki LNG tedarik anlaşması törenine katıldı. Anlaşma kapsamında Türkiye 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 1,6 milyar metreküp LNG tedarik edecek. BOTAŞ’ın Shell Plc ile anlaşması yıllık dört milyar metreküp, Exxon Mobil Corp. ile anlaşması da yıllık 2,5 milyon tonluk tedarik öngörüyordu.

161 milyon metreküp kapasite var

Her üç anlaşmanın da başlangıç tarihinin 2027 yılı olması Türkiye açısından önem taşıyor. Yeni LNG anlaşmaları Türkiye’nin İran’la ve Rusya ile 2025 ve 2026 yıllarında sona erecek uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin yenilenmesi için yapılan müzakerelerde elini güçlendiriyor.

Türkiye’nin sıvı doğalgazı depolama ve gazlaştırma ekipmanına sahip üç FSRU gemisi günde 84 milyon metreküp gazlaştırma yapabiliyor. Bunlara ek olarak İzmir Aliağa’daki  Egegaz LNG terminali günde 40, Tekirdağ’daki Marmara Ereğlisi LNG terminali de 37 milyon metreküp kapasiteye sahip. Beş tesisin toplam gazlaştırma kapasitesi 161 milyon metreküpe ulaşıyor.

Avrupa’nın alternatif çözümlere yönelmesi şart

Türkiye son bir yılda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova olmak üzere dört Avrupa ülkesiyle doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı. Rusya-Ukrayna-Avrupa boru hattının transit anlaşmasının bu yıl sona erecek olması Avrupa için Türkiye’nin bu konudaki rolünü güçlendiriyor. 2021-2024 arasında yıllık 40 milyar metreküp doğal gaz transit geçişinin sona ermesi durumunda Avrupa’nın alternatif çözümlere yönelmesi zorunluluk.

Bakan Bayraktar temmuz ayında Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta Avrupa’nın enerji arz güvenliği ile ilgili endişelerinin giderilmesi için teknik altyapının hazırlanması halinde Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılacak gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini, 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesinden de Avrupa ülkelerini yararlandırabileceğini söylemişti.

Yeni ülke Mısır olabilir

Türkiye Avrupa ülkelerinin yanı sıra uzun yıllar sonra ilişkilerin normalleşmeye başladığı Mısır’la da LNG müzakereleri yürütüyor. Bu kapsamda Mısır’ın gaz tedarikinde Türkiye’nin FSRU gemilerinin rol almasına ilişkin projeyle ilgili bir süredir müzakereler devam ediyor. Bakan Alparslan Bayraktar ABD ziyaretinde Mısırlı mevkidaşıyla da bir araya geldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.