Doğu Anadolu Bölgesi’ne en ağır yatırım geliyor

Lila Kağıt, Erzurum’a temizlik kağıdı üretim tesisini kuruyor. 3 milyar TL’lik yatırım hem Doğu Karadeniz hem de Doğu Anadolu’nun ilk temizlik kağıdı üretim tesisi özelliği taşırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en ağır sanayi yatırımı olacak.

Ekonomi 7 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şirketin 5 yıl içinde yapacağı yatırımların toplam tutarı 5 milyar lira olarak açıklandı.

Sofia, Maylo, Ultra Berrak ve Nua markaları ile temizlik kağıdı sektörünün önde gelen üreticilerinden Lila Kağıt, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nin ilk temizlik kağıdı üretim tesisini kuruyor. 3 milyar liralık yatırım değeri taşıyan tesis 2027 yılında üretime başlayacak. Lila Kağıt, ayrıca üç ilde yenilenebilir enerjiye de 1 milyar liralık yatırım yapacak. Şirketin 5 yıl içinde yapacağı yatırımların toplam tutarı ise 5 milyar lira olarak açıklandı.

Türkiye ve yakın coğrafyadaki ülkelerin hızla gelişen temizlik kağıdı pazarındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yüzde 100 Türk sermayeli olarak Lila Kağıt’ı kurduklarını ve geçen 17 yıllık dönemde temizlik kağıdı sektöründe sürekli büyüyen, yeni yatırımlar yapmaktan çekinmeyen bir şirket olduklarını vurgulayan Lila Kağıt’ın Genel Müdürü Alp Öğücü şöyle konuştu:

“Erzurum’a da 3 milyar TL’ye ilk temizlik kağıdı üretim tesisini kuruyoruz. 160 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisimiz hem Doğu Karadeniz hem de Doğu Anadolu’nun ilk temizlik kağıdı üretim tesisi özelliği taşıyor. Yatırımımız aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi’nin en ağır sanayi yatırımı olacak. Tesisle hem bölgenin kağıt ihtiyacını karşılamayı hem de Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Irak, Gürcistan gibi pazarlara ihracat yapmayı amaçlıyoruz.”

Bölgedeki yan sanayiye olduğu kadar lojistik sektörüne de etki yaparak yeni kuruluşların bölgeye gelmesine etki edeceklerine vurgu yapan Öğücü, “Birinci fazı 2025’de devreye girecek. 2027 yılında ise ikinci faz devreye girdiğinde 35 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşmış olacağız. Toplam üretim kapasitemizi de yüzde 13 etki edecek” dedi.

Kağıt üzerinde Soğuk Savaş koşullarına dönüş: ABD de AKKA'yı askıya aldıKağıt üzerinde Soğuk Savaş koşullarına dönüş: ABD de AKKA’yı askıya aldı

50 MW’lık yenilenebilir enerji

Ergene, Erzurum ve Kahramanmaraş olmak üzere Türkiye’nin üç farklı lokasyonunda yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım bedeli ile toplam 50 megavatlık (MW) yenilenebilir enerji yatırımına da başladıklarını söyleyen Öğücü, “Tekirdağ Ergene’deki tesisimizde 2024 başında 14.5 MW’lık çatı GES’i devreye alarak projemizin ilk kısmını tamamlamayı hedefliyoruz. Ergene fabrikamızda da devam eden yatırımlarımız var. Bütün olarak toplamda 5 yıl içinde 5 milyar TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu anlamda da uzun vadeli banka kredileri gerekse sermaye piyasası araçları alternatiflerini finansman kaynakları arasında değerlendiriyoruz” diye konuştu.

6.5 milyar TL ciro

Satış tonajlarının yıllar bazında artış göstererek 2022 yılında yüzde 29 artışla 192 bin ton seviyelerine ulaştığını ifade eden Alp Öğücü, “2022 yılında ihracat oranımız yüzde 70 seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılını da benzer şekilde kapatmayı planlıyoruz” dedi. Hem yakın pazarlara kara hem de uzak pazarlara deniz yolu kullanarak teslimat yapabildiklerini anlatan Öğücü, Lila Kağıt olarak 2022 yılında Türkiye’den bobin ve bitmiş ürün temizlik kağıdı ihracatının yüzde 36’sını gerçekleştirdiklerini söyledi. Öğücü, cironun yüzde 70’nin ihracattan geldiğine değinerek, geçen yılı 6.5 milyar TL ciro ile kapattıklarını ve bu yılı da benzer rakamla bitireceklerinin altını çizdi. Öğücü, pandemiyle birçok sektörün üretimde durma noktasına gelirken Lila’nın kararlı bir biçimde yatırım programlarını hayata geçirerek brüt üretim kapasitesini 2022 itibarıyla 271 bin tona çıkardığını söyledi. Sektörle ilgili de değerlendirme yapan Öğücü şunları söyledi:

Uzakdoğulular sektörün pazarını aldı

“2023 yılında ilginç bir dönem oldu. 2022 de pandemi devam ettiği için bu dönemde hammadde fiyatları arttı. Ancak bu yıl Uzakdoğu pazarları da açılınca hammadde fiyatları düştü. Özellikle Çin, Endonezya gibi Uzakdoğulu üreticiler yüksek iştahla üretime başlayıp kendi pazarlarında satamayınca ihracata yöneldiler. Onların bu politikaları ihracat pazarlarımızdan pay almasına neden oldu. Ancak 2024’te yeniden ihracatın artmasını bekliyoruz.”

Fiyatlar artmadı hatta düştü

Bu yıl düşen hammadde fiyatlarından dolayı satış fiyatlarının normalleştiğini aktaran Öğücü, “Hatta zaman zaman geçen yılın altına düşen fiyatlar oldu. 2024’te ise söylendiği gibi kur artışı olursa fiyatlar artabilir” dedi. Türkiye’de tüketim hacminin azalmadığını belirten Öğücü, “Pandemi döneminde başlayan temizlik kağıdı kullanımı sürüyor. Ancak tüketim anlamında 2024 yılında zorlanacağımız tahmini bizde de var” diye konuştu.

Kişi başı tüketim 7-8 kilo

Türkiye’de kişi başına düşen havlu kağıt ve tuvalet kağıdı kullanım oranının dünya ortalaması olan 7 ila 8 kilo olduğunu ifade eden Alp Öğücü, “Bu da 100 rulo anlamına geliyor. Komşumuz Yunanistan’da ise bu oran 15 kilo” dedi.

TEGV ile eğitime desteğe devam

Lila Kağıt’ın ayrıca, 2010 yılından bu yana TEGV ile eğitim alanında yürüttüğü çalışmalara yenisini ekleyerek “Düşleyecek Büyüyecek” projesini başlattıklarını aktaran Öğücü, “Çocukların hayatını sanatla geliştirmeyi hedefleyen proje ile 2024 yılı boyunca 27 ilde, 6-14 yaş arasındaki çocukların ‘görsel sanatlar’ ve ‘drama’ alanında kapsamlı eğitimler alması, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor” dedi.

Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu da yüzde 40 zamlandıTuvalet kağıdı ve kağıt havlu da yüzde 40 zamlandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.