Dolar, altın, borsa yükselişte

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Kararın ardından piyasalar dalgalansa da altın, dolar ve borsa güne yükselişle başladı. 

Ekonomi 1 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Altın fiyatları, yatırımcıların merkez bankasının bu yıl faizleri büyük oranda düşüreceği beklentilerini sürdürmeleriyle üst üste dördüncü işlem gününde de yükseldi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Kararın ardında piyasalar dalgalanırken, dolar Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 30.36 TL seviyelerine kadar yükseldi.  Dolar saat 09.09 itibarıyla yüzde 0,01 yükselişle 30,346 TL’den işlem görüyor. TL dolar karşısında ocak ayında yüzde 2,7 değer kaybederken, TL, şubatın ilk gününü ise yüzde 0,1 kayıpla açtı. Euro/TL’de aynı dakikalar itibarıyla yüzde 0,19 artışla 32,886 TL seviyelerinde seyrediyor. Sterlin ise yüzde 0,14 artışla 38,52 TL’de hareket etti.

Faizde indirim beklentileri azalınca altın geriledi, dolar yükseliyorFaizde indirim beklentileri azalınca altın geriledi, dolar yükseliyor

Altın yükselişte

Altın fiyatları, Fed’in martta faiz indirimine gideceği yönünde beklentilere aksi yönde açıklama yapmasına rağmen yatırımcıların merkez bankasının bu yıl faizleri büyük oranda düşüreceği beklentilerini sürdürmeleriyle üst üste dördüncü işlem gününde de yükseldi. Ons altın fiyatı saat 09.09’da yüzde 0,50 artarak 2044,38 dolara çıkarken, gram altın da doların yükselmesine paralel olarak yüzde 0,61 artarak 1996,17 TL’ye çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed) dün sona eren para politikası toplantısında politika faizini yüzde 5.25-5.5 aralığında sabit tuttu ve enflasyon tamamen kontrol altına alınmadan faizlerin indirilmeyeceğini belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında faiz indirimlerinin martta başlamasının olası görünmediğini söylese de komitedeki herkesin bu yıl faiz indirimine gitmek istediğini de ifade etti.

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 17,80 puan ve yüzde 0,21 değer kazanarak 8.514,47 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,06 ve holding endeksi yüzde 0,12 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,86 ile bilişim olurken, en çok kaybettiren yüzde 1,22 ile finansal kiralama faktoring oldu. Dün, alıcılı bir seyir izleyerek yükseliş eğilimini üst üste altıncı işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 değer kazancıyla 8.496,66 puandan tamamlarken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.577,35 puana taşıdı. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimlerine martta başlamanın erken olduğuna işaret etmesiyle risk iştahının gerilediğini ifade ederek, bugün gözlerin İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararına çevrildiğini söyledi. Öte yandan, dün açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kur Korumalı Mevduat (KKM), Türkiye’de dezenflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor. Parasal aktarım mekanizmasını bozuyor ve kamunun kullanmadığı bir kaynak, kamunun üzerinde bir yük. Dolayısıyla buradan çıkış bizim hedefimizdir ama piyasaları bozmadan çıkıyoruz. Sabırla, zamanla biz KKM’den çıkacağız” dedi.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) metni ile haftalık para ve banka istatistikleri, dünya genelinde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararının yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.570 ve 8.650 seviyelerinin direnç, 8.400 ve 8.250 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

İhracat artıp ithalat azalınca dış ticaret açığı 2023'te 106 milyar dolara gerilediİhracat artıp ithalat azalınca dış ticaret açığı 2023’te 106 milyar dolara geriledi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.