Dünyada 828 milyon kişi her gece aç yatıyor

Dünyanın en zengin 7 ülkesinin liderlerinden gıda güvenliği için mücadele kararı çıktı. Yayınlanan bildiride 'Herkesin beslenmesini sağlamak ortak hedefimizdir' denildi.

Ekonomi 22 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Afrika'dan her beş kişiden biri sağlıklı beslenemiyor.

G7 liderleri, dünyanın kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu ve kötüye giden küresel gıda güvenliği krizine karşı birlikte çalışılmasının önemini vurguladı. Japonya’nın Hiroşima kentindeki G7 Liderler Zirvesi’nde liderler zirve kapsamında “Direnç Küresel Gıda Güvenliği için Hiroşima Eylem Bildirisi” yayımladı.

Kovid-19, Rusya-Ukrayna Savaşı, değişken enerji ve gübre fiyatlarının küresel gıda güvenliğini tehdit ettiği kaydedilen bildiride, 2021 yılında dünyada 828 milyona yakın kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Kıtlık riskine dikkati çekilen bildiride, kötüye giden küresel gıda güvenliği krizine karşı birlikte çalışılmasının önemi kayda geçirildi. Bildiride, Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nin azami potansiyelinde ve sorunsuz işleyişinin sürdürülmesi için taraflara çağrı yapıldı.

Uygun fiyatlı, güvenli ve besleyici gıdaya erişimin temel ihtiyaç olduğu vurgulanan bildiride, piyasalarda öngörülebilirliği artırarak, sürdürülebilir sistemlerin oluşturulmasının önemine işaret edildi. Bildiride, “Dirençli küresel gıda güvenliğini ve herkesin beslenmesini sağlamak başta olmak üzere her bir insan için daha iyi bir gelecek inşa etmek ortak hedefimizdir.” denildi.

Tahminler hiç iç açıcı değil: Dünya'nın neredeyse yarısı 2100 yılına kadar yeni iklim kuşağına girebilirTahminler hiç iç açıcı değil: Dünya’nın neredeyse yarısı 2100 yılına kadar yeni iklim kuşağına girebilir

‘Gıda krizi küresel bir felakete dönüşebilir’ uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl yaptığı açıklamada gerekli tedbirler alınmadığı takdirde mevcut gıda krizinin 2023’te küresel çapta bir felakete dönüşebileceği uyarısı yapmıştı. Dünya Gıda Programına göre, 45 ülkede yaklaşık 50 milyon insan kıtlığın eşiğinde ve dünya genelinde 828 milyon kişi ise her gece yatağa aç giriyor.

Küresel gıda krizi uyarısı yapan kuruluşlar arasında Uluslararası Para Fonu (IMF) da bulunuyor. IMF de büyük fiyat dalgalanmalarının gıda güvensizliğini artırması nedeniyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapmıştı.

En fazla Afrika etkileniyor

Dünyanın en yoksul kıtası Afrika’da farklı nedenlerden ötürü uzun süredir etkili olan gıda krizi nedeniyle milyonlarca kişinin hayatı tehlike altında bulunuyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Afrika kıtasında iklim değişikliği, çatışmalar, Kovid-19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi nedenlerle her 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor.

Somali başta olmak üzere Kenya, Nijerya, Güney Sudan, Çad ve Etiyopya’daki yetersiz yağışlar nedeniyle kuraklık etkisini artırırken bazı ülkeler ise 1980’lerden bu yana görülen en şiddetli kuraklık ile karşı karşıya bulunuyor.

Kuraklıkla 2019’da çöl çekirgelerinin tarım arazilerini istilası sonrası tarımsal üretimin gerilemesi, iç çatışmalar ve terör saldırıları, Ukrayna-Rusya savaşı ile tahıl sevkiyatının aksaması ve Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkisinin sürmesi de gıda krizini tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.