Dünyanın dolar milyarderlerine ‘servet vergisi’ geliyor

Dünya genelinde artan gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak için zenginlerden servet vergisi alınması gerektiği görüşü güçleniyor. G20'de Brezilya'nın sunduğu öneri kabul edilirse milyarderlerden yılda 300 milyar dolara varan vergi alınacak.

Ekonomi 20 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Forbes Milyarderler Listesi'ndeki 2,718 milyarderin 14,2 trilyon dolarlık servetinden yapılacak vergi tahsilatının 284 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Ancak öneride milyarder sayısı 3,000 olarak yer aldığı için rakamın 300 milyar dolara ulaşması mümkün görülüyor.

Dünyada gelir adaletsizliği artarken zenginlerden servet vergisi alınması gerektiği görüşü son dönemde iyice güç kazandı. Konu ilk kez G20’de gündeme gelirken pek çok ülke öneriyi destekliyor. Şubat ayında ekonomist Gabriel Zucman Brezilya’nın talebiyle G20 maliye bakanlarına küresel bir ‘milyarderler vergisi’ önerisi sunmuştu. Zucman yaklaşık üç bin dolar milyarderinin servetinden yıllık yüzde 2 oranında vergi alınmasını öneriyor. Milyarderlerden servet vergisi alınması önerisinin kabulü durumunda Forbes Milyarderler Listesi’ndeki 2,718 milyarderin 14,2 trilyon dolarlık servetinden yapılacak vergi tahsilatının 284 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Ancak öneride milyarder sayısı üç bin olarak yer aldığı için rakamın 300 milyar dolara ulaşması mümkün görülüyor.

Ayrıca Zucman’ın önerisi tam olarak bir servet vergisi değil. Servet ve gelir vergisi arasında bir sentez. Çünkü ultra zenginler gelirlerini herhangi bir vergilendirilebilir kategorinin dışında kolaylıkla kaydırabiliyor.

Halihazırda grubun dönem başkanlığını yürüten Brezilya küresel vergi gündeminin bir sonraki aşamasına geçmeye istekli. Bu da dünyanın en zenginlerini çok az vergi ödemesine olanak tanıyan boşlukları kapatan yolu açabilir. Konu ilk kez bir G20 toplantısında gündeme gelirken Sao Paulo’da konuşan birçok bakan da Brezilya’yı bu konuyu gündeme getirdiği için övdü.

Financial Times’ın ekonomi yorumcusu Martin Sand ile konuşan Zucman ortalama servetin yüzde 2-3’lük büyüdüğünü, en zenginlerin servetinin ise son yıllarda enflasyonun da etkisiyle yılda yüzde 7-8 oranında arttığını belirtti.

Destekleyen çok sayıda ülke var

Öte yandan Zucman’ın önerisine şimdiden siyasi destek gelmeye başladı. Fransa Maliye Bakanı hem G20 hem de Avrupa düzeyinde bu fikri destekledi.

Sadece Brezilya’dan değil Güney Afrika, İspanya ve Almanya’dan da bakanlar bu fikir lehinde mektup kaleme aldı. ABD’de ise Joe Biden milyarderler vergisi önerdi.

Zucman ve çalışma arkadaşları en son hazırladıkları Vergi Kaçakçılığı Raporu’nda önerilerinin Avrupa genelinde yılda yaklaşık 40 milyar Euro gelir oluşturacağını öngörüyor. Bu miktar bloğun 2024 yılı için bütçelenen harcamalarının neredeyse dörtte birine ulaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.