Tayvanlı TSMC’ye Amerika’da çip fabrikası kursun diye 6,6 milyar dolar teşvik

Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC, Arizona eyaletindeki üçüncü fabrikasıyla kapasite artıracak. Son teşvik paketi yapay zekâ ve ulusal güvenliğe yardımcı olacak çip üretimini teşvik etmeyi hedefliyor.

Bilim Teknoloji 8 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
TSMC, Phoenix'te 2025 ve 2028'de üretime başlaması beklenen iki tesise ek olarak üçüncü bir fabrika inşa edecek.

ABD, dünyanın en büyük çip üreticisi Tayvanlı  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) şirketine Arizona’da fabrika kurmasına yardımcı olmak için 6,6 milyar dolar hibe ve 5 milyar dolar kadar kredi vermeyi planlıyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo tarafından dün açıklanan ön anlaşma uyarınca TSMC, Phoenix’te 2025 ve 2028’de üretime başlaması beklenen iki tesise ek olarak üçüncü bir fabrika inşa edecek. Paket, Apple Inc. ve Nvidia Corp. gibi şirketlerin çip üreticisi olan TSMC’nin üç tesiste yapacağı toplam 65 milyar dolardan fazla yatırıma katkı olacak.

TSMC’nin ABD’deki üçüncü fabrikası, yeni nesil 2 nanometre (nm) süreç teknolojisine dayanacak ve 2030’dan önce faaliyete geçmesi planlanıyor. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, 2nm çiplerin yapay zekâ da dahil olmak üzere gelişmekte olan teknolojilerin yanı sıra ordu için de gerekli olduğunu söyledi.

En gelişmiş çipler ABD’de üretilecek

Raimondo, duyuru öncesinde gazetecilere verilen brifingde, “İlk kez gezegendeki en gelişmiş yarı iletken çipleri burada Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Amerikalı işçilerle üreteceğiz” dedi. TSMC 2 nm’lik çipleri ilk olarak 2025 yılında Tayvan’da üretmeyi planlıyor.

TSMC’nin kararı Biden’ın 2022 Çipler ve Bilim Yasası ile ABD yarı iletken endüstrisini güçlendirme çabasında bir başka kilometre taşına işaret ediyor. Bu, çip şirketlerini on yıllardır üretimlerini yurtdışını kaydırdıktan sonra Amerika’da fabrika kurmaya ikna etmek için 39 milyar dolar doğrudan hibe ve 75 milyar dolar değerinde kredi ve garantiler taahhüt eden program kapsamında açıklanan en büyük teşviklerden birisi olma özelliğini taşıyor

ABD çip teşvikinde kesenin ağzını açtı

ABD ülkede çip yatırımı yapmak isteyen yerli yabancı bütün şirketleri destekliyor. Devlet kısa süre önce Intel Corp. ile yaklaşık 20 milyar dolarlık hibe ve kredi için ön anlaşma imzalarken, Güney Koreli Samsung Electronics Co. şirketinin ise 6 milyar dolardan fazla hibe alması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı ayrıca eski nesil çipler üreten şirketlere üç teşvik verdi ve önümüzdeki haftalarda Micron Technology Inc. için de milyarlarca dolarlık bir destek paketi açıklanması bekleniyor.

Çip üreticileri, Biden’ın göreve gelmesinden bu yana ABD’de 200 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıklarken, bu alanda en büyük kümelenmeler Arizona, Teksas ve New York’ta ortaya çıktı. Pazartesi günü açıklanan anlaşma, Ticaret Bakanlığı ile pazar payı bakımından dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC ile aylar boyunca yürütülen müzakerelerin ardından tamamlandı.

TSMC Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ÇİPLER ve Bilim Yasası’ndan (CHIPS and Science Act) önerilen fon, TSMC’ye bu benzeri görülmemiş yatırımı yapma ve ABD’deki en gelişmiş üretim teknolojilerine sahip fabrika hizmetimizi sunma fırsatı sağlayacaktır” dedi.

Teknoloji girişimcisi genç olur diye bir kural yok... 55 yaşında, dünyanın en önemli teknoloji şirketini kuran adamdan öğrenecek çok şey varTeknoloji girişimcisi genç olur diye bir kural yok… 55 yaşında, dünyanın en önemli teknoloji şirketini kuran adamdan öğrenecek çok şey var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.