Devlet kesenin ağızını açtı, e-ihracat koşmaya başlayacak

Türkiye'nin 2022 yılında e-ticaret hacmi yüzde 109 artarak 800 milyar TL’ye çıkarken, e- ihracatın genel ihracat içindeki payının yüzde 10’a yükseltilmesi hedefleniyor.

Ekonomi 1 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Türkiye 2022 yılında e-ticaret hacmi yüzde 109 artarak 800 milyar TL’ye çıkarken, e- ihracatta hedef de yüzde 10’a yükseldi.

Dünyada e-ticaret her geçen yıl daha fazla yükselirken, Türkiye’de e-ihracat hedeflerini yüzde 1.5’tan yüzde 10’a çıkardı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada e-ihracat destek paketiyle ihracatçıların bu dönüşüme en hızlı şekilde adapte olmalarını sağlamak ve sektöre yön vermek için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, “Oluşturduğumuz destek paketleriyle, e-ihracatımızın genel ihracatımız içerisindeki payını yüzde 1,5’ten yüzde 10’a çıkarmak ve böylece dünyada hızla yükselmekte olan sınır ötesi e-ticaret pazarında ülkemiz ihracatçılarının etkin ve aktif bir şekilde rol almasına yardımcı olmak hedeflenmekte” denildi.

MNG Kargo'yu alan DHL, e-ticarette de yoğunlaşacakMNG Kargo’yu alan DHL, e-ticarette de yoğunlaşacak

Türk ürünleri çevrimiçi sergilenecek

Bakanlıkça hazırlanan “e-ihracat destek paketi” ile tüm e-ihracat ekosistemini kapsayacak şekilde firmaların, KOBİ’lerin, pazaryerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin e-ihracata hazırlanmasına, yurtdışı pazarlarda Türk ürünlerinin ve markalarının çevrimiçi sergilenmesine, tanıtılmasına, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına yönelik giderlerinin desteklenmesine, şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkan sağlayacak “E-İhracat Konsorsiyumları” ile “Türkiye E-İhracat Platformu” kurulmasına yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesine olanak sağlandığı kaydedildi.

Birçok destek veriliyor

Bakanlıkça e-ihracat yapan firmalara sağlanan destekler şöyle sıralandı:
“Firmalarımızın yurtdışı dijital pazaryerleri üzerinden gerçekleştirdiği tanıtımları (dijital pazaryeri tanıtım desteği), sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri (sipariş karşılama hizmeti desteği), hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiraladıkları yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri (depo kira desteği), hedef ülkelerin yurt dışı pazaryerlerinde çevrim içi mağaza açılması, bu mağazaların yıllık ödemeleri ve ülkelerin e-ticaret paydaşlarından alacakları hizmetlere ilişkin giderleri (çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmet desteği), yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirilen hedef ülkelerdeki pazaryeri komisyon giderleri (pazaryeri komisyon gideri desteği), e-ihracata yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyetleri (e-ihracat tanıtım desteği), yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri (pazara giriş rapor desteği), yurt dışı pazaryerleri ve bunlara ilişkin yurt içinde yapacakları entegrasyon hizmetlerine ait giderleri (yurt dışı pazaryeri entegrasyonu desteği) Bakanlığımızca desteklenmekte”

ABD'den Amazon'a 'izinsiz abonelik' davasıABD’den Amazon’a ‘izinsiz abonelik’ davası

Türkiye’nin e-ticaret hacmi 800 milyar TL

Ticaret Bakanlığı’nın E-Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre; 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi 2020 yılında 226 milyar liraya ve 2021 yılında 381,5 milyar liraya ulaştı. 2022 yılında ise Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 800 milyar TL oldu.

Türkiye’nin yolu uzun

E-ticaret, sınır ötesi e-ticaret satışlarının (B2C) 2027 yılına kadar 4,2 trilyon dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor. Dünyada e-ticarette en büyük pazarların başında Çin geliyor. 2020 yılı verilerine göre Çin’de pazarın büyüklüğü 2.77 trilyon dolar. e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 1 milyar 224 milyona ulaşması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri, 794,5 milyar dolarla Çin’den sonra ikinci sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. ABD’de e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 291 milyona ulaşması bekleniyor. Birleşik Krallık: 180,4 milyar dolar
İngiltere, Brexit süreci ile Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrası önemli e-ticaret pazarlarından biri haline geldi. İngiltere’de e-ticaret kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 62 milyonu aşması bekleniyor.

Asya kıtasında hızlı büyüyor

Japonya: 141,2 milyar dolarla Asya kıtasında Çin’den sonra ikinci ve hızlı büyüyen pazardır. Ülkedeki tüketicilerin alışkanlıkları diğer ülkelere göre oldukça farklı. Japonya’da e-ticaret kullanıcısı sayısının 2025 yılına kadar 113 milyona ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de e-ticaret hacmi 800 milyar lirayı aştıTürkiye’de e-ticaret hacmi 800 milyar lirayı aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.