Montella’nın sihri Budapeşte’de bitti

Teknik direktör Vincenzo Montella yönetiminde çıktığı dört maçta bileği bükülmeyen Türkiye, ilk yenilgisini Macaristan deplasmanında aldı. Hazırlık maçında Dominik Szoboszlai'nin penaltısına engel olamayan milliler, sahadan 1-0 yenik ayrıldı.

Spor 23 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bir yıl sonra milli takıma dönen Enes Ünal, penaltı yaptırdı.

Semih Kılıçsoy ve Ahmet Can Kaplan’ın A Milli Takım’dan Ümit Milli Takıma’a gönderilmesinden sonra Türkiye, tartışmaların ortasında Macaristan deplasmanına çıktı. A Milli Futbol Takımı’nda teknik direktör Vincenzo Montella, Budapeşte’deki karşılaşmaya Euro 2024 elemelerindeki Galler maçında çıkan 11’den dokuz değişiklikle başladı.

Ay-yıldızlı ekipte, Galler maçında ilk 11’de sahaya çıkan Uğurcan Çakır, Ferdi Kadıoğlu, Abdülkerim Bardakcı, Cenk Özkacar, Salih Özcan, Abdülkadir Ömür, Yusuf Sarı, Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz’ın yerine bu mücadelede; Mert Günok, Zeki Çelik, Ozan Kabak, Rıdvan Yılmaz, Hakan Çalhanoğlu, Orkun Kökçü, Yunus Akgün, Kenan Yıldız ve Enes Ünal ilk 11’de yer aldı. Galler maçında ilk 11’de yer alan Samet Akaydın ve İsmail Yüksek ise Milli Takım’ın değişmeyen iki ismiydi.

Ay-yıldızlı ekipte, aday kadroya ilk kez davet edilen Can Uzun ve Oğuz Aydın maç kadrosunda da yer aldı. A Milli Takımın hücum oyuncularından Enes Ünal yaklaşık bir yıl sonra ay-yıldızlı formayla sahaya çıktı. Ay-yıldızlı ekiple son maçını 28 Mart 2023’te Hırvatistan’a karşı oynayan Enes, İspanya’nın Getafe takımında forma giyerken yaşadığı sakatlık sonrasında uzun süre sahalardan uzak kalmıştı. Milli futbolcu, kariyerine İngiltere Premier Lig ekiplerinden Bournemouth’ta devam ediyor.

İzlemek konuşmaktan daha iyi geliyorİzlemek konuşmaktan daha iyi geliyor

Hakan Çalhanoğlu, Hamit Altıntop’u geride bıraktı

Ay-yıldızlı ekibin kaptanı Hakan Çalhanoğlu A Milli Takım formasını en fazla giyen oyuncular sıralamasında 8. sıraya yükseldi. Macaristan maçıyla 83. kez A Milli Takım formasını giyen Hakan, 82 kez görev alan Hamit Altıntop’u geride bıraktı. Bu alanda zirvede 120 maçla Rüştü Reçber bulunuyor.

Ersen Martin unutulmadı

A Milli Takım, vefat eden eski milli oyuncu Ersen Martin’i unutmadı. Ay-yıldızlı futbolcular, Ersen Martin’in anısına Macaristan maçına kollarına taktıkları siyah bantla çıktı. Puskas Arena’nın tribünlerinde az sayıda taraftar da Türk bayraklarıyla milli takıma destek verdi.

Karşılaşmaya iki takım temkinli başladı. 6’da ilk atak Türkiye’den geldi. Yunus Akgün ceza sahasına girmek isterken savunmanın ayak koyduğu top Orkun’un önünde kaldı. Orkun’un Macaristan ceza sahası ön çizgisi üzerinden çektiği şutta, top az farkla dışarı çıktı. 18’de Yunus Akgün, sol kanattan hareketlenen Kenan Yıldız’a pasını attı. Ceza sahasına giren Kenan’ın sol çaprazdan sert şutunda, kaleci Gulacsi iki hamlede meşin yuvarlağı kontrol etti. 27’de sakatlanan Rıdvan Yılmaz’ın yerine Mert Müldür oyuna girdi. 33’de Szoboszlai’nin kullandığı serbest vuruşta, arka direk önüne gelen topa Sallai gelişine vurdu, kaleci Mert Günok son anda meşin yuvarlağı kornere çeldi. 41’de Mert Müldür ile verkaç yapan Kenan Yıldız sol kanattan ceza sahasına girdi. Kenan, uygun pozisyondaki Hakan’a pasını gönderdi, Hakan’ın gelişine şutunda, top kaleci Gulacsi’de kaldı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0’lık eşitlikle sona erdi.

İkinci yarı golle başladı. 46’da Macaristan’ın kullandığı serbest atışta Lang’ın kafa vuruşunda top Enes Ünal’ın eline çarpınca hakem Frankowski penaltı noktasını gösterdi. 48’inci dakikada Szoboszlai, penaltı atışını gole çevirdi. 53’te Hakan Çalhanoğlu kaleyi karşıdan gören noktadan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Gulacsi’den döndü. Dönen topu önünde bulan Kenan’ın şutunda top üstte auta gitti.
65’te Macaristan atağında Szoboszlai, pasını ceza sahası sağındaki Sallai’ye verdi. Sallai bekletmeden ceza yayındaki Varga’nın önüne bıraktı. Varga’nın kaleyi karşıdan gören bir noktadan yaptığı sert vuruşta kaleci Mert gole izin vermedi. 71’de Türkiye gole yaklaştı. Hakan Çalhanoğlu’nun savunmadan attığı uzun topla kaleciyle karşı karşıya kalan Kenan Yıldız’ın vuruşunda kaleci Gulacsi ayaklarıyla topu kornere çeldi. 78’de Hakan’ın kullandığı serbest atışta ceza sahası sağ çaprazındaki Barış Alper, topu içeriye çevirdi. Yusuf Yazıcı’nın altıpas üzerindeki şutu yandan dışarı çıktı. 90+2’de Kleinheisler hafif sol çaprazda ceza sahasının önünden şutunu çıkarırken kaleci Mert topu sektirdi. Topu takip eden Schafer, penaltı noktasının önünden yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Ancak VAR incelemesinin ardından gol ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Macaristan karşılaşmayı 1-0 kazandı.

Can Uzun ilk maçına çıktı

A Milli Takım’ın Macaristan ile oynadığı özel maçta, 18 yaşındaki orta saha Can Uzun, Ay-yıldızlı formayla ilk maçına çıktı. Almanya’da doğan ve futbol kariyerini Nürnberg’de geçiren Can, milli takım tercihini Türkiye’den yana yapmıştı. Teknik direktör Vincenzo Montella tarafından milli takıma davet edilen edilen Can Uzun, 77. dakikada Kenan Yıldız’ın yerine oyuna dahil oldu ve ilk kez milli takım formasını giymiş oldu.

İlk yenilgisini alan Montella: Doğru yoldayız

Ay-yıldızlı ekip, Montella yönetimindeki ilk maçına deplasmanda Hırvatistan karşısında çıktı ve sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrıldı. Milli takım, İtalyan teknik adam idaresinde oynadığı ikinci maçta ise Konya’da Letonya’yı 4-0 mağlup etti. Türkiye, Vincenzo Montella ile oynadığı üçüncü karşılaşmada deplasmanda Almanya’yı 3-2 ile geçti. Montella yönetiminde dördüncü maçını deplasmanda Galler ile oynayan ay-yıldızlı ekip, sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı. Macaristan deplasmanında ilk kez sahadan boynu bükük ayrılan Montella, maç sonu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Doğru yoldayız. Taktiksel anlamda zorluk derecesi yüksek bir maçtı. İlk yarıda da ikinci yarıda da plana sadık kalarak maçtan kopmadık. Bir pozisyon penaltı oldu ve kaybettik. Çok pozisyon ürettik, sadece gol atamadık. Genel olarak performanstan memnunum. Sahada iyi bir duruş sergiledik. Üzüldüğümüz tek konu sonucun böyle olması. Çünkü maçın hakkı bu değildi.”

Montella, yenilgiyi hak etmediklerini söyledi.

Yunus Akgün’se “Takım arkadaşlarımın ayağına sağlık. Müthiş mücadele ettik. Macaristan son 20 maçta üç yenilgi almıştı. 6 yıldır aynı hocayla çalışıyorlar. İyi bir takım. İyi çalıştık. Kazanmak istiyorduk, kazanamadık ama dediğim gibi iyi bir takıma karşı oynadık. Bizim için iyi bir test oldu. Çok kaliteli, genç bir takımız. Daha iyi olacağız. Analizlerimizi yapacağız. Kim oynarsa oynasın elinden geleni yapıyor. Çalışmaya devam edeceğiz. Biz bu forma için her şeyi veriyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz. İnşallah daha iyi olacağız” dedi.

Rossi: Çok önemli bir rakibe karşı kazandık

Macaristan Milli Takımı’nın başında 60. maçına Türkiye karşısında çıkan teknik direktör Marco Rossi, önemli bir rakibe karşı galip geldikleri için mutlu olduklarını söyledi. Rossi, şöyle konuştu: “Onların baskılı oyun tarzını yavaşlatmaya çalıştık. Paslarının çok iyi olduğunu ve kontra ataklarda etkili olduklarını biliyorduk. Birebirde de çok etkili oyuncuları var. Maçın son bölümünde istediğimiz performansı gösteremedik. Szoboszlai ve Varga çok etkili değildi. Yine de iyi bir rakibe karşı önemli bir galibiyet elde ettik. Orban’ın eksikliğiyle defansımızda değişiklik yaptık. Defansta her zaman otomatik hale gelmemiz gerek. Savunma hattımızda alışkanlık olmamasına rağmen iyi bir performans sergiledik.”

Rossi, Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Montella yönetiminde çok daha etkili bir takım olduğunu aktaran Rossi, “Vincenzo olağanüstü biri, oyuncu olarak da harika bir kariyere sahipti. Hoca olarak da harika bir iş yapıyor. Şimdiye kadar Türkiye ile iyi performans sergiledi. Türkiye çok yetenekli oyunculara sahip. Onun hocalığı döneminde Türk Milli Takımı oyuncuları daha istekli ve mutlu şekilde oynuyor. Türk Milli Takımı’nın geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum” dedi.

Semih Kılıçsoy golle yanıt verdi... Türkiye, Gürcistan'ı geçtiSemih Kılıçsoy golle yanıt verdi… Türkiye, Gürcistan’ı geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.