e-İmza’dan sonra e-Mühür de geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ‘Elektronik Mühürle kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kâğıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı atmış bulunuyoruz' dedi.

Ekonomi 17 Haziran 2024
Bakan Uraloğlu, “Yönetmelikle düzenlenen elektronik mühürler de elektronik imza mevzuat kapsamında faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından verilebilecek” dedi.

“Elektronik mühür” kısa süre sonra devreye giriyor. Elektronik İmza Kanunu’nda yapılan düzenlemeler sonucunda elektronik mühürün resmi mühür dahil her türlü fiziki mühürle aynı hukuki niteliğe sahip olacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Elektronik mühürün mali mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin yapılmasının ardından ülkemizde kullanımını başlatmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Elektronik imzanın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu bunun imza sahibinin kimliğinin doğrulanmasını ve imzalanan verinin bütünlüğünü sağladığını söyledi. Elektronik mühürün ise tüzel kişiliklere yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verildiğini belirten Bakan Uraloğlu bunun mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacağını ifade etti. Uraloğlu “Elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesi mühürlenen verinin bütünlüğü elektronik mühürle sağlanacak. Kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zaman, kâğıt ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz” dedi.

‘Gerekli hazırlık çalışmaları tamamlandı’

Türkiye’de 5070 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ve aktif olarak faaliyet gösteren sekiz elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu “Yönetmelik ile düzenlenen elektronik mühürler de elektronik imza mevzuatı kapsamında faaliyet gösteren ESHS’ler tarafından verilebilecek. Bunun için gerekli hazırlık çalışmalarımızı tamamladık. Elektronik mühürün mali mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin de yapılmasının ardından ülkemizde elektronik mühürün kullanımını başlatmayı planlıyoruz” diye konuştu.

‘Hem mali hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilecek’

Teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik imzalı verileri kimin imzaladığı kadar yazıyı imzalayanın hangi kurum adına imza attığının önemli bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu “Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluş, işletme ya da tüzel kişiliğin belirlenebilmesi için “mali mühür” uygulaması başlattık. 5070 sayılı Kanun ve İlgili Yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan ‘elektronik mühür’le ilgili çalışmaların yapılmasının ardından elektronik mühürün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacağız” dedi.

İtirazlar reddedilince MHP 'elektronik seçim sistemi' istediİtirazlar reddedilince MHP ‘elektronik seçim sistemi’ istedi

 

Kimlik kartlarına e-imza yükleme bugün 50 ilde başlıyorKimlik kartlarına e-imza yükleme bugün 50 ilde başlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.