İtirazlar reddedilince MHP ‘elektronik seçim sistemi’ istedi

Kütahya'da seçim sonucuna itirazının reddedilmesinin ardından MHP'den 'elektronik sisteme geçilsin' çağrısı geldi. Elektronik seçim sistemi ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerde uygulanıyor.

Siyaset 14 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün MHP’nin Kütahya’da seçimlerin iptali ve yenilenmesine yönelik yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu reddetti. Ayrıca yedi partinin 20 ilçe için yaptığı itirazlar da reddedildi.

Partisinin itirazının reddedilmesinden sonra açıklama yapan MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız elektronik seçim sistemi istedi.

Yıldız şunları söyledi: ”Kütahya Belediye Başkanlığı seçimleri ile ilgili YSK’ya tam kanunsuzluk nedeniyle yapmış olduğumuz seçimlerin iptali ve yenilenmesi itirazımız reddedildi. Araştırma sürecinin ayrıntıya girilmesine imkan vermemesi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle itirazların sonuçlarında standart sağlanamıyor. Tüm bu tartışmalara son vermek için, elektronik seçim sistemine geçilmesi şarttır. Yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır.”

YSK çalışmalara başlamıştı

Geçtiğimiz sene 14 Mayıs seçimleri sonrası YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğunu belirterek, bu konuda yerel seçimlerden sonra çalışacaklarını söylemişti.

Yener şunları söylemişti: “Bir ya da iki seçim sonrası elektronik oylamaya belki önce yurtdışından başlarız. Seçmen sayımız daha az diye. Türkiye nihayetinde elektronik oylamaya geçecek. Kurulda, 2014’te bu konuda bir çalışma yapılmış. Yurtdışına kurul üyelerimiz siyasi parti temsilcileriyle beraber gitmiş ama bu çalışmanın devamı gelmemiş. Biz de bu konuyu düşünüyoruz.”

İki ay önce YSK uzmanların da yer aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturulan çalışma grubu konuyla ilgili teknik çalışmalara başlamıştı.

Güvenilir mi?

Elektronik seçim sistemi ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerde uygulanıyor. Böylelikle oylar elektronik aygıtlarla toplanıp hızlıca değerlendiriliyor. Ancak elektronik sistem seçim güvenliğiyle ilgili tartışmaları ortadan tamamen kaldırmıyor. Brezilya gibi ülkelerde bu sistem tartışılmaya devam ediliyor. Diğer ülkelerde de seçim sonuçlarının toplandığı bilgisayarlara zaman zaman hacker saldırıları yaşanıyor.

Bu sistemin Türkiye’de de çok tartışılacağı belli. Şu an TBMM’de de elektronik oylama sistemi kullanıyor. 2015’te o zaman 550 vekilin olduğu Meclis’teki bir oylamada 556 oy çıkmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.