İlaca seçimden önce zam gelmeyeceği kesinleşti
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, fiyatlandırmada kullanılan euro kurunda yapılan artışın yeterli olmadığını belirterek, "İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmeleri de bekliyoruz" dedi.
İlaç fiyatlarında bugünden itibaren uygulanacak yüzde 30,5’lik zammın ardından açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan piyasada bulunmayan ilaç sorununun devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Saydan yaptığı yazılı açıklamada, Resmî Gazete’de yayımlanan, “Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 euro değeri için belirlenen 14,0387 liranın, güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşündüğünü belirtti.
Nurten Saydan, güncel euro kurunun yaklaşık 30 lira olması nedeniyle ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntıların yaşanmaya devam edeceğini ifade ederek, “Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
İlaç sektöründe euro kurunun, gerçek kurdan farklı şekilde belirlenmesi nedeniyle son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların gözle görülür hale geldiğini aktaran Saydan, şunları kaydetti:
“Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen euro kuru, reel euro kuru ile aynı seyirde ilerliyordu. Ancak bugün itibarıyla ilaç euro kuru 14,03 lira olarak belirlenirken, reel euro kuru 30 lira seviyelerine çıkmıştır. Gerçekçi yaklaşımlarla, ilaç euro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilerek sorunun acilen çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalı.”
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Araştırmacı İlaç Firmaları derneği (AİFD), Sağlık ürünleri Derneği (SURDER), Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) başkanları önceki hafta Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca’yı bir ortak mektup göndererek 2022 Aralık ayında ilaç fiyat belirlemelerinde kullanılan euro değerinin 10,75 TL. olarak belirlendiği ve o tarihte güncel euro güncel yüzde 54’ü olan bu değerin bugün yüzde 38’i düzeyine düştüğü belirtmiş ve faaliyetlerini sürdüremez hale geldiklerini ifade etmişlerdi.
Bakan Koca’ya gönderilen mektupta düşük kurun yanı sıra temmuzdaki ara zamla birlikte asgari ücretteki artışın yüzde 107’ye ulaştığı, üretim maliyeti ve işletme giderlerinin arttığı belirtilerek “Bu durum, hem ilaç firmalarımızın üretim ve ticari faaliyetleri hem de sağlık sisteminin sürdürülebilirliği konusunda ciddi kaygılar uyandırmaktadır’ denilmişti.
Türkiye’de ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro değeri 2022’de kurun çok hızlı artması nedeniyle birden fazla kere belirlenmişti. Son belirleme ise Aralık ayında yapılmış ve 2023 yılı için yeni bir belirleme yapılmayacağı ifade edilmişti. Ancak son yapılan ilaç zammı, “geçen yılın aralık ayındaki “euro kuru için 2023’te yeni belirleme yok” açıklamasının dövizdeki hızlı tırmanış nedeniyle göz ardı edildiğini ve Prof. Dr. Koca’ya gönderilen mektubun işe yaradığını gösteriyor.