İlaca seçimden önce zam gelmeyeceği kesinleşti

Cumhurbaşkanı kararıyla ilaçların fiyatlandırılmasında 2023 yılında belirlenen euro/TL değerinin 2024'te de uygulanması kararlaştırıldı. Böylece ilaca en azından seçimden önce zam gelmemesi garantiye alındı.

Ekonomi 24 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İlaçta euro kurunun gerçek kurun neredeyse yarısı olması birçok ilacın tedariğinde sıkıntıya neden oluyor.

Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden euro değeri 2024 yılı için de uygulanmaya devam edilecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında Cumhurbaşkanı kararıyla, bu karara geçici bir madde eklendi. Kararla en azından seçim öncesi ilaç firmalarının zam yapmasının önüne geçilmiş oldu. Eczacılar, kurun seçimden sonra yeniden gözden geçirileceğini düşünüyor. Zira şu anda serbest piyasada euro kuru 33,67 seviyesinde olduğu için ithalat yapılması zorlaştığı için birçok ilacın ulaşılabilir olması zorlaşıyor.

Eklenen geçici 11. madde uyarınca, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden euro değerinin, 2024 yılı için de uygulanmaya devam edilmesi ve 2024 yılı için yeni euro değerlemesi yapılmayacağı hüküm altına alındı. Aynı kararın geçici 10. maddesi kapsamında, söz konusu ürünlerin fiyatlandırılmasında 1 euro değeri 2023 Aralık ayında yüzde 25 artırılarak, 17,5483 TL olarak belirlenmişti.

Euro değerlemesi en son 16 Aralık 2023’te yapılmış, daha önce 14 lira olarak uygulanan güncel euro değeri yüzde 25 zamla şu andaki seviyesine çıkmıştı.

Eczacılar zammı beğenmedi, 'İlaç sorunu devam edecek' dediEczacılar zammı beğenmedi, ‘İlaç sorunu devam edecek’ dedi

İlaca kur zammı isteniyor:  'Düşük euro' sıkıntısıİlaca kur zammı isteniyor: ‘Düşük euro’ sıkıntısı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.