Gram altına değerli dolar dopingi etkisi

Gram altın fiyatı, dolar kurunun sığ piyasada rekor seviyesini 28,58 TL'ye çekmesiyle birlikte açılışta primli seyrediyor.

Ekonomi 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Gram altın haftanın son işlem gününe yükselişle başlarken uluslararası piyasalarda ons altın sakin bir seyir izliyor.

Uluslararası piyasalanda altının ons fiyatı, açılıştaki işlemlerde 1981 – 1987 dolar bandında işlem görüyor. Saat 09.50 itibarıyla yüzde 0,09 düşüşle 1,981 dolara geriledi. Altının gram fiyatı, ons altındaki yatay seyre rağmen dolar/TL’deki sığ piyasa yükselişi nedeniyle primli. Değeri ons altın ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, haftanın son işlem gününde 1824 liraya kadar çıkarken şu anlarda sırasıyla yüzde 0,18 kazançla 1812 liradan alıcı buluyor.

Dolar ve euro cephesinde ise önemli bir hareketlilik yok. Amerikan Doları sığ piyasadaki 28.58 TL seviyesinden aşağıya gelmesine rağmen şu anda düne göre yüzde 0,1’lik yükselişle 28,37 TL’den, euro da  yine yüzde 0,1’lik yükselişle 30,19TL’den işlem görüyor.

Piyasalar Fed kararını sevdi: Dolar, altın ve borsa yükseldi, Bitcoin coştuPiyasalar Fed kararını sevdi: Dolar, altın ve borsa yükseldi, Bitcoin coştu

JP Morgan’dan ‘ağırlık artır’ tavsiyesi

Bu arada uluslararası yatırım bankası PMorgan da gelişmekte olan para birimleriyle ilgili müşterilerine servis ettiği notta Türk lirasına ilişkin kısa bir değerlendirmede de bulundu.

JPMorgan Gelişen Piyasalar Stratejistleri Jonny Goulden, Saad Siddiqui ve Tales Padilha tarafından hazırlanan notta ABD tahvil getirilerindeki ralli ve verilerde yaşanan dengelenme ve gelişen ülke merkez bankalarının dış riskler dolayısıyla daha temkinli, hatta şahin olmaları nedeniyle gelişen ülke para birimlerine yönelik tavsiye ağırlık artırma olarak belirlendi. Banka stratejistleri Türk lirası ile ilgili mevcut tavsiyelerini de ‘ağırlık artır’ olarak korudu.

Altında 2000 dolar yolu açıldı mı?

Altının ons fiyatı, çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve sonrasında Başkan Jerome Powell’ın mesajlarıyla 1969 dolara kadar gerilerken, alımlarla karşılaştı ve günü değer kazancıyla tamamladı. Powell, piyasaların beklediği kadar şahin açıklamalarda bulunmazken faiz indiriminin henüz gündemde olmadığını belirtip para politikasında temkinli ilerleyeceklerni ifade etti. Uzmanlar, ons altında 1985 dolar seviyesinin önemli bir direnç olduğuna dikkat çekiyor. Piyasalarda bugün gözler TSİ 15.30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak. Sürpriz bir verinin gelmesi durumunda piyasalarda hareketlilik olabilir.

Uzmanlara göre Fed, faizleri değiştirmeyerek bekle ve gör’ modunda kaldığını gösterdi. Ons altının halen 2.000 dolara yakın seyretmesi Wall Street’in faiz artışlarının devam edeceğine inanmadığını gösteriyor.

Wall Street yeni faiz artışlarına inanmıyor

OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Fed’in şahin tavrını sürdürdüğünü ancak piyasaları korkutacak kadar şahin olmadığını söylüyor. Uzman, “Fed önümüzdeki aylarda faiz artırımı ihtimalini göz ardı etmedi, ancak takas sözleşmeleri yatırımcıların ikna olmadığını gösterdi. Fed şahin bir tutum sergilemeye çalıştı ancak Wall Street bu döngüde ilave sıkılaştırmanın olacağına inanmıyor” diyor.

2024’te güçlü yükseliş bekleniyor

Finans şirketi AG Thorson’a göre, altında önemli bir aşamaya gelindi. Şirketin analizinde, “Geri çekilip altın grafi ğine baktığınızda güçlü bir yükseliş kurgusu görüyoruz. Düşüş eğilimi tamamlanıyor, önümüzdeki aylarda yukarı yönlü bir kırılma bekliyoruz. 2.100 doların üzerindeki bir yükseliş yaşanabilir. Bu da 2024’te güçlü bir yükselişi tetikleyebilir” deniliyor. Commerzbank da 2024 sonu altın fiyatı için tahminini 2.100 dolar/ons olarak belirledi.

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.