Ek vergi Çinli otomotivcinin Türkiye yatırımlarını hızlandıracak

Türkiye’deki payı yükselen Çinli otomobil markalarını Türkiye'de üretime zorlamak amacıyla 8 Temmuz itibarıiyle yüzde 40 ek gümrük vergisi geliyor. Ek vergi nedeniyle Çinli markaların Türkiye'de yatırım çalışmalarını hızlandırdığı belirtiliyor.

Ekonomi 10 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Çin menşeli otomobillerin fiyatlarında 700 bin TL’yi aşan artışlar olabileceği belirtilirken bu durum markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

Bu yıl itibariyle Türkiye otomobil pazarında satış payı yüzde 10’a çıkan Çin menşeli otomobil markalarına 8 Temmuz itibariyle tüm yakıt tiplerindeki otomobillere yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak. Sert vergi artışının ardından Çinli şirketler Türkiye’de üretim yapmak için süreci hızlandıracaklarının sinyalini verdi.
Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre Resmi Gazete’de 8 Haziran’da yayımlanan kararnameyle gümrük vergisi tüm yakıt türlerine genişletilirken en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak uygulanacak. Ticaret Bakanlığı kararla amaçlarının iç pazarda düşüşe geçen yerli payının yeniden yükselmesini sağlamak ve fabrika yatırımlarının teşvik edilmesi olduğunu açıkladı. Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşarken bu markalar 2024’ün ilk beş ayında 40 bin adete yakın araç satışıyla toplam pazardaki payını yaklaşık yüzde 10’a yükseltti. İlk beş ayda satışlardan en fazla payı alan 27 bin adet satışla Chery oldu. Bazı yerli markaları geride bırakan Chery mayısta en çok satış yapan üçüncü marka oldu. Mevcuttaki yüzde 10 verginin üstüne ilave gelen bu yüzde 40 ek gümrük vergisine KDV ve ÖTV de eklenince modeline göre değişmekle birlikte Çin menşeli otomobillerin fiyatlarında 700 bin TL’yi aşan artışlar olabileceği belirtiliyor. İşte bu durum markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

Chery, süreci hızlandıracak

Türkiye’de en çok satış yapan Çinli marka unvanına kavuşan Chery AB’deki ilk fabrikası için İspanya’yı seçmişti. Ardından markanın global yöneticileri, Türkiye’yi gözden çıkarmadıklarının sinyalini vermişti. 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni vergi düzenlemesini değerlendiren Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo “Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken diğer taraftan da ilgili bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.

MG, niyet mektubu aşamasında

Türkiye’de yatırım planlayan MG’nin Türkiye temsilcisi Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin de konuyla ilgili şunları söyledi: “MG yönetimi Avrupa’daki gelişimini devam ettirmek üzere Avrupa’da üretim tesisleri kuracaklarını resmen paylaşmışlardı. Biz Doğan Trend olarak Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik. Ancak net bir şekilde bilinmelidir ki yatırım karar alınması uzun bir süreçtir ve temennilerin ötesinde kati konuşmak doğru değildir. Şimdi ana önceliğimiz üretim çalışmalarını hızlandırmak.”
Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş da şu açıklamayı yaptı: “İlgili haberi Skyworth Grubu ile de değerlendirdik hem Türkiye’deki vergi politikası hem de Avrupa’daki olası gümrük vergisi değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bakanlık seviyesinde görüşmelerimize devam ediyoruz.”
BYD de AB’deki ilk yatırımını Macaristan’a yapma kararı almıştı. BYD Avrupa’daki ikinci fabrikası için Türkiye’yi de seçenek olarak görüyor. Ancak yeni düzenlemenin BYD’nin kararını ne yönde şekillendireceği henüz bilinmiyor.

Bu ay Çinli araç satışları hızlanır

Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın yeni vergi düzenlemesinin 8 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte Çinli markaların fiyatları önemli ölçüde artacağını belirterek “Bu tarih öncesinde stokta bulunan araçların hızla satılması bekleniyor. Stokların eritilmesi için büyük kampanyalar düzenlenebilir ve bu süreçte rekor satışlar görülebilir. Ancak, 8 Temmuz’dan sonra satışların ciddi şekilde düşmesi de olası” dedi. Yalçın, ek verginin ikinci el Çin menşeli araçların fiyatlarında da artışa neden olabileceğini ifade ederek, “İkinci el piyasasında yüzde 10-15 oranında fiyat artışı bekliyoruz. Bu da tüketicilerin ikinci el araçlara yönelmesini teşvik edebilir” dedi.

İTO Başkanı:  Ek vergi olumlu bir adım

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ilave gümrük vergisi kararını değerlendirdi, Çin’den ithal edilen binek otomobillere karşı “gaz-fren” dengesi kapsamında otomotiv endüstrisini koruyacak zorunlu bir adım olduğunu belirten Avdagiç “Elbette Türkiye de koltuğuna yaslanıp, otomotiv endüstrisinde onarılması güç bir hasarın oluşmasını izlemeyecekti” dedi. Türk sanayinin lokomotif sektörü otomotiv endüstrisinin korunmasına yönelik atılan bu adımı olumlu karşıladıklarını söyleyen Avdagiç “Ticaret Bakanlığı ‘gümrük’ politikaları enstrümanını Türk sanayinin önünü açacak bir bilinçle kullanıp bu yılın sektör için geri giden ya da yerinde sayan bir yıl olmasını önleme girişiminde bulunmuştur” diye konuştu.
Diğer taraftan Çin’in Türkiye’nin genel ithalatında ilk grup ülkelerden olduğuna dikkat çeken Avdagiç “Dış ticaret açığımızın yüzde 40’ını Çin’den verirken buna karşı endüstrilerimizi korumamız kadar normal bir şey olamaz” dedi.

‘Doğru zamanda alındı’

Ayrıca otomotiv sektöründe yerli üretimin rekabet gücünün artırılması ve Avrupa pazarındaki payın korunması için de doğru zamanda alınmış bir karar olduğunu belirten Avdagiç şunları söyledi: “Otomotivde yarım asırda elde ettiğimiz rekabet üstünlüğümüzü korumamız için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyordu, alınan karar da bunun yerine getirilmesi oldu. Otomotiv endüstrimiz güçlendikçe ve inovatif milli üretime daha fazla odaklandıkça, ilave ithalat vergisi gibi tedbirlere ihtiyaç tabii ki azalacaktır. Ancak halihazırdaki küresel konjonktürde bu tarz gümrük stratejilerinin yoğun şekilde uygulandığını biliyoruz. Nitekim bu hafta benzer bir tedbiri elektrikli araçlar için Avrupa Komisyonu da uygulamaya sokacak.”

Avdagiç “Elbette Türkiye de koltuğuna yaslanıp otomotiv endüstrisinde onarılması güç bir hasarın oluşmasını izlemeyecekti. Tıpkı diğer Avrupa ülkeleri gibi Çin’in artan otomobil ihracatına karşı endüstrisini korumak için ticari baskı seçeneğini devreye alacaktı. Hiç şüphesiz Türkiye, küresel otomotiv ihracat başkentlerinden biridir, bunu korumamız da elzemdir. Aynı zamanda ülkemiz belirtmeliyim ki Çin’e karşı geçici dezavantajlarını aşacak altyapı ve tecrübeye de sahiptir” diye konuştu.

Çinli markalara Türkiye’de üretim mesajı

Türkiye’nin hem tedarik güvenliği hem tedarik maliyetleri bakımından dünya ölçeğinde eşsiz bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Avdagiç şunları söyledi:”İlave ithalat vergisini Çin markalarına Türkiye’de yatırımı gündemlerine öncelikli olarak almaları için de bir mesaj olarak görüyoruz. Hükümetimizin katma değer sağlayacak bu tarz doğrudan yatırımlara tam destek sağlayacağından eminiz. Diğer yandan dünyada iyice baskısını artıran bu gümrük savaşları bir kere daha hatırlatıyor ki AB ile Gümrük Birliği’ni güncellemeli ve yeni STA’ları hızla devreye almalıyız.”

Çin otomobillerine ek gümrük vergisi geldi; fiyatlar yüzde 36 artabilirÇin otomobillerine ek gümrük vergisi geldi; fiyatlar yüzde 36 artabilir

Çinlilerin Türk otomobil pazarındaki yükselişi baş döndürüyorÇinlilerin Türk otomobil pazarındaki yükselişi baş döndürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.