Kanada gıda enflasyonuyla mücadele için yabancı perakende zinciri getiriyor

Kanada hükümeti gıda perakendeciliği alanında rekabet yaratmak ve fiyat artışlarını dizginlemek için aralarında Türkiye’den BİM’in de bulunduğu 12 yabancı zincirle görüşecek.

Ekonomi 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Sanayi Bakanlığı listedeki yabancı zincir mağazalardan hangileriyle temasa geçildiğini ve hangilerinin teklife ilgi gösterdiğini açıklamadı.

Kanada Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne gıda enflasyonuyla baş edebilmek ve sektörde rekabeti artırmak için ABD, Almanya, Türkiye ve Portekiz’den bir düzine yabancı organize perakende zincirini ülkeye çekmek için çalışıyor.

Avrupalı zincir marketlerin  ağırlıkta olduğu listede Amerika Birleşik Devletleri’nden tek bir zincir var. Dokuz eyalette yaklaşık 470 mağazası bulunan Kaliforniya merkezli indirimli gıda perakendecisi Grocery Outlet Holding Kanada’ya davet edilecekler arasında bulunuyor. Listedeki en tanınmış iki isim Almanya’dan. Biri ABD’de de 2,000’e yakın mağazası bulunan ve Türkiye’de de indirimli zincir mağaza zincirlerine örnek olan Aldi ile Schwarz Group’a ait Lidl. Bu zincir mağaza grubunun da ABD’de çoksayıda mağazası var.

Sanayi Bakanlığı listedeki zincir mağazalardan hangileriyle temasa geçildiğini ve hangilerinin teklife ilgi gösterdiğini açıklamadı. Ancak listedeki tek Amerikan şirketi olan Grocery Outlet Holding teklifle ilgilenmediklerini peşinen söyledi. Aldi and Schwarz Group yetkilileri konuyla ilgili görüş vermedi.

Davetli listesinde hangi şirketler bulunuyor?

Listede bu isimlerin yanısıra Almanya’dan Edeta Group ve Rewe Group, Fransa merkezli Mousquetaires’in, Portekiz’den Pingo Doce adlı zinciri bünyesinde barındıran Jerónimo Martins’in bulunabileceği belirtiliyor. Dia olarak bilinen ve Yıllar once geldiği Türkiye’de başarılı olamayan İspanya merkezli Distribuidora Internacional de Alimentación, Norveç’ten Rema 1000 markalı mağazaları işleten Rusya’da gıda perakendeciliği yapan Amsterdam merkezli X5 Retail Group ve Türkiye’den de BİM mağazalarını sahibi BİM Birleşik Mağazalar’ın listede bulunduğu öne sürülüyor. BİM’in geçen yıl sonu itibarıyla çok büyük bölümü Türkiye’de olmak üzere Mısır ve Fas’ta toplam 10,000’den fazla mağazası bulunuyor.

Champagne Kanada’nın en büyük üç zinciri olan Loblaw, Metro ve Empire’ı gıda enflasyonunun nedenleri konusunda şeffaf olmamakla eleştiriyordu. Bakan ayrıca ülkede temel gıda maddelerinin fiyatları sabitlenmediği takdirde market zincirlerinin kârlarından bir defalık ilave vergi alınması konusunu sık sık gündeme getiriyordu.

Sanayi Bakanı Champagne’nin girişiminde halkın hükümetin hayat pahalılığıyla mücadele konusunda  başarısız olduğunu söylediği ve iktidardaki liberal hükümetin kamuoyu araştırmalarının çoğunda rakibi Muhafazakarların açık ara gerisinde kaldığının ortaya çıkması etkili oldu.

Bir deneme: Aynı alışveriş Tarım Kredi’de 253,5, Migros’ta 233,5 ve BİM’de 232,5 lira tuttuBir deneme: Aynı alışveriş Tarım Kredi’de 253,5, Migros’ta 233,5 ve BİM’de 232,5 lira tuttu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.