Ekonomik güven endeksi 100 oldu, vatandaş iyimserlik sınırına dayandı

Ekonomik güven endeksi martta hafif bir artışla 'iyimserlik sınırı'na dayandı. Yükselişte reel kesim ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artış etkili oldu. Perakende ticaret ve inşaat güven endekslerinde ise yüksek oranlı düşüşler göze çarpıyor.

Ekonomi 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İnşaat güven endeksi, seçim yatırımlarına ve deprem bölgesindeki faaliyete rağmen martta önemli oranda düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi  şubat ayında 99,0 iken, Mart ayında yüzde 1,0 oranında artarak 100,0 değerini aldı. Kasımdan sonra yükselişe geçip aralık ayını 96,4’ten, ocak ayını ise 99,4’ten tamamlayan ekonomik güven endeksi “iki adım ileri, bir adım geri” şeklindeki mehter yürüyüşüne uygun olarak şubatta düştü, mart ayında ise yeniden yükselişe geçti.  Ekonomik güven endeksinin mart ayında 100 olarak gerçekleşmesi “iyimserlik sınırı”na ulaşıldığı anlamına geliyor.

Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterdiğinden 2023’ü yüksek enflasyon ve çeşitli ekonomik sorunlarla kapatan Türkiye’de vatandaşın karamsarlığının martta azaldığı görülüyor.

Ekonomik güven endeksindeki yükselişte reel kesim ve hizmet sektörü güven endeksindeki artışlar etkili oldu. Bir önceki aya göre mart ayında tüketici güven endeksi yüzde 0,02 gibi çok düşük oranda artarak 79,4 değerine ulaşabildi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi de sektör temsilcilerinin yakınmalarına uygun şekilde  yüzde 1’lik düşüşle 113,3’e geriledi. İnşaat sektörünün güveni ise  deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerine ve seçim yatırımlarına rağmen önemli oranda geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,6’lık düşüşle mart ayını 88,6’dan kapattı.

Ekonomik güven endeksinin 100’e ulaşmasını sağlayan hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5’lik artışla 120,4’e, reel kesim (imalat) güven endeksi de aynı oranda artarak martta 103,5’e çıktı.

Ekonomik güven endeksi mehter yürüyüşü gibi ilerliyorEkonomik güven endeksi mehter yürüyüşü gibi ilerliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.