Yollarda ağustos kabusu: Üç kazada beş kişi öldü, 38 kişi yaralandı
Ekonomik güven endeksinin yükselişi kısa ömürlü oldu. Aralık ve ocakta yükselen endeks şubat ayında inişe geçti. Şubatta perakende ticaret dışındaki tüm alt endekslerde daha da fazla bozulma görülürken iyimserlik sınırından biraz daha uzaklaşıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi ocak ayında 99,4 iken şubatta yüze 0,4’lük düşüşle 99’a geriledi. Kasımdan sonra yükselişe geçip aralık ayını 96,4’ten, ocak ayını ise 99,4’ten tamamlayan ekonomik güven endeksinin ilerleyişi “iki adım ileri, bir adım geri” hareket eden mehter yürüyüşünü andırıyor. Ekonomik güven endeksindeki düşüşte perakende ticaret sektörü güven endeksi dışındaki tüm alt sektörlerde bir önceki aya göre kötüleşen performanslar etkili oldu.
Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterdiğinden 2023’ü yüksek enflasyon ve çeşitli ekonomik sorunlarla kapatan Türkiye’de vatandaşın ocakta hayli yaklaştığı “iyimserlik sınırı”ndan bir tık daha uzaklaştığı görülüyor.
TÜİK’e göre alt endekslerden şubat ayında yüzde 1,3 oranında azalarak 79,3 değerine gerileyen tüketici güven endeksi ocak ayındaki asgari ücret ve maaş zamlarının etkisinin hayli kısa ömürlü olduğunu gösteriyor. Ocak ayında yüzde 3,9 oranında artmasına rağmen “iyimserlik sınırı”nın altında dolaşan tüketici güven endeksi şubat ayında da konumunu koruyor.
İmalat sanayinin dış pazarlarda talebin hız kestiğinden ve maliyet artışlarından yakınmaya devam ettiği şubat ayında da düşüşünü sürdürdü. Ağustos ayından beri düşen Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi şubatta ocak ayına göre yüzde 0,9 gerileyerek 102 değerine geriledi.
Hizmet sektörü güven endeksindeki iyileşme ise ocak ayının altında kaldı ve şubatta yüzde 1,6 oranında arttı. Perakende ticaret güven endeksi şubatta da ocak alında olduğu gibi yüzde 1 düşerken, inşaat sektörü güven endeksi ise sektördeki olumsuz gelişmeler nedeniyle yalnızca yüzde 1 oranında artabildi.