Ekonomik güven ‘iyimserliğe’ bir tık uzakta

TÜİK'e göre ekonomik güven endeksi geçen yılın aralık ayında 96,4 iken 2024’ün Ocak ayında yüzde 3,1 oranında artarak 99,4 değerini aldı. Alt endekslerden tüketici güveni ise artışa rağmen 80,4 değerini alabildi.

Ekonomi 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
malat sanayinin dış pazarlarda talebin hız kestiğinden ve maliyet artışlarından yakındığı Ocak ayında reel kesim güven endeksi yüzde 0,5’lik düşüşle 102,9'a geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi geçen yılın aralık ayında 96,4 iken 2024’ün Ocak ayında yüzde 3,1 oranında artarak 99,4 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterdiğinden 2023’ü yüksek enflasyon ve çeşitli ekonomik sorunlarla kapatan Türkiye’de vatandaşın ‘iyimserlik sınırı”na hayli yaklaştığı görülüyor.

Tüketici güveni aralıkta artsa da kötümserlik sürüyorTüketici güveni aralıkta artsa da kötümserlik sürüyor

Ancak ekonomik güven endeksinin alt gruplarından tüketici güven endeksi Ocak ayında asgari ücrete ve maaşlara gelen zammın da katkısıyla yüzde 3,9 oranında artarak 80,4’e ulaşmasına rağmen “iyimserlik sınırı”nın hayli altında dolaşıyor. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi de ağustostan beri sürdürdüğü inişine Ocak ayında da devam etti. İmalat sanayinin dış pazarlarda talebin hız kestiğinden ve maliyet artışlarından yakındığı Ocak ayında reel kesim güven endeksi yüzde 0,5’lik düşüşle 102,9 değerine geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksi ise yüzde 4,0 oranında artarak 116,8 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,0 oranında azalarak 115,6 değerine ulaştı. İnşaat sektörü güven endeksi ise sektördeki olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 3,3 oranında artmasına karşılık 90,9 değerini aldı. İnşaat sektöründe güven hala iyimserlik sınırının altında.

Türkiye, tüketici güveninin en düşük olduğu ikinci ülkeTürkiye, tüketici güveninin en düşük olduğu ikinci ülke

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.