İstanbul’un enflasyonu martta hız kesti ancak yıllıkta uçuşa devam ediyor

İstanbul'da tüketici fiyat artışı martta bir önceki aya göre hız keserek yüzde 3,09 oldu. Ancak mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüksekten uçuşa devam ederek yüzde 78,25'e ulaştı.

Ekonomi 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Martta tüketici enflasyonunda mevsimsel faktörlerin etkili olduğu harcama grupları öne çıktı.

TÜİK’in (Türkiye istatistik Kurumu) çarşamba günü açıklayacağı enflasyon verisi öncesi İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Ücretliler Geçinme İndeksi Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Aylık enflasyon hafif düşerken yıllıkta ise uçmaya devam ediyor. İstanbul’da perakende fiyatlardaki değişimi gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi 2024 Mart ayında yüzde 3,93 oranında arttı. Mart verisi tüketici enflasyonunun şubattaki yüzde 4,04’lük artışa göre hız kestiğini gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 78,25 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Şubatta yüzde 76,58 olan yıllık enflasyonun Martta tüketici enflasyonundaki hafif düşüşe rağmen hükümetin beklentilerine paralel şekilde yükseldiği gözlendi. Yılın ilk üç ayındaki yüzde 15,42’lik artış da, geçe yılın aynı dönemindeki artışın üzerinde gerçekleşti.

Mevsimsel etki fiyatları yükseltti

İstanbul’da 2024 Mart ayı fiyat indeksinde gıda harcamaları alt gruplarında ve giyim harcamalarında mevsimsel etkiyle görülen fiyat değişimlerinin yanı sıra ev eşyası ve konut harcama gruplarındaki  ürün ve hizmetlerdeki fiyat değişimleri ile indekste kullanılan değişken tüketim ağırlıklarının etkisi oldu.

Mart 2024’te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; giyim harcamaları grubunda yüzde 8,96, diğer harcamalar grubunda yüzde 8,66, ev eşyası harcamalarında yüzde 6,01, konut harcamalarında yüzde 3,90, gıda harcamalarında yüzde 3,62, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 3,05, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 1,06 ve kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,20 artış izlendi.

Toptan eşya fiyatları ise 2024 Mart itibarıyla hem aylık hem de yıllık bazda geriledi. Martta toptan eşya fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,78 artarken yıllık bazdaki artış ise yüzde 63,2 oldu. Şubat ayında sözkousu artışlar sırasıyla yüzde 4,64 ve yüzde 65,06 olarak gerçekleşmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.