Elektrikli araçlara talep paladyum fiyatını 5 yılın en düşük seviyesine düşürdü

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla normal otomobillere olan talebin düşebileceğine yönelik tahminlerin artması, katalitik konvertör üretiminde kullanılan paladyumun fiyatına darbe vurdu. Paladyum fiyatı ons fiyatı 949,80 dolarla 5 yılın en düşük seviyesini gördü.

Ekonomi 12 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Mart 2022'de paladyumun ons fiyatı 3.435,50 dolarla tarihi zirveyi gördü. O dönemde, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan arz endişeleriyle paladyum rekor kırmıştı.

Küresel ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesi ve elektrikli araçlara artan talep paladyum fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Analistler paladyumun otomobillerdeki katalitik konvertör üretiminde kullanıldığını belirterek, elektrikli araçlara talebin artmasıyla içten yanmalı motora sahip otomobillere talebin düşebileceğine yönelik tahminlerin arttığını ve paladyumda talep endişelerinin öne çıktığını söyledi.

Bu gelişmelerle birlikte paladyumun ons fiyatı 949,80 dolarla Ağustos 2018’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Paladyum böylece 5 yılın ardından ilk defa 1.000 doların altına indi. Paladyum yılbaşından bu yana da yüzde 45’in üzerinde değer kaybetti.

Elektrikli otomobiller 6 yıl sonra daha ucuz olacakElektrikli otomobiller 6 yıl sonra daha ucuz olacak

Geçen yıldan bu yana düşüyor

Mart 2022’de paladyumun ons fiyatı 3.435,50 dolarla tarihi zirveyi gördü. O dönemde, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan arz endişeleriyle paladyum rekor kırmıştı.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, paladyumun 2022 yılında 3.000 doların üzerine çıktığını ancak bundan sonra sürekli aşağı inen bir grafiğinin olduğunu belirtti. Özellikle 2022’ye kadar olan dönem içinde paladyuma talebin arttığını ifade eden Ergezen, bunun en büyük nedeninin özellikle otomotiv sektöründen gelen talep olduğunu aktardı.

Ergezen, Covid-19 salgını süresince tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle ve sonrasında ekonomilerin açılmış olmasının, emtia fiyatlarının yukarı gitmesine yol açtığını, bunun da paladyum fiyatını 3.000 bin doların üzerine kadar çıkardığını dile getirdi.

Paladyumun değer kaybının nedenlerinden birinin talebin yavaşlaması olduğunu ifade eden Ergezen, “Artan faiz oranlarıyla ekonomilerde yavaşlama görülmeye başladı. Bu yavaşlama da hem otomotiv sektörü hem de diğer alanlardaki talebi etkiledi” dedi.

Bir diğer nedenin ekonominin değişimiyle alakalı olduğunu aktaran Ergezen, paladyumun otomotiv sektöründe toksik gazların dönüştürülmesi anlamında önemli olduğunu vurguladı. Otomotiv sektörünün değiştiğini dile getiren Ergezen “Artık elektrikli araçlar çok daha ön plana çıkmaya başladı ve böyle olunca otomotiv sektöründe kullanılan ürünler değişirken, paladyum talebi de buna bağlı olarak düştü” dedi. Ergezen, otomotiv sektöründeki değişimin bundan sonra da devam edebileceğine vurgu yaptı.

Elektrikli otomobillere yeni nesil piller geliyor: Daha hızlı şarj olacak, daha çok yol yapılmasını sağlayacak, daha zor bozulacakElektrikli otomobillere yeni nesil piller geliyor: Daha hızlı şarj olacak, daha çok yol yapılmasını sağlayacak, daha zor bozulacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.