Elektronik atık altına dönüşecek: İngiliz darphanesinden simya atılımı

İngiltere Kraliyet Darphanesi elektronik atıkları altına dönüştürecek fabrikayı kurdu. Televizyon, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu dahil birçok üründen altın elde edebilecek olan fabrika her yıl dört bin tona kadar PCB işleyebilecek.

Bilim Teknoloji 8 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hazine kur riskini artırma pahasına son yıllarda döviz ve altın cinsi DİBS’lerle borçlanıyor.

İngiltere’nin tarihi ve köklü kuruluşlarından olan Kraliyet Darphanesi (Royal Mint) teknolojiyle gelenekleri birleştirerek çığır açan bir projeye imza attı. Eski devre kartlarını altına dönüştürecek fabrika kurduklarını duyuran Royal Mint hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Güney Galler’de kurulan ve 3 bin 700 metrekarelik alana yayılan yeni tesis Kanadalı teknoloji şirketi Excir’in patentli kimyasal yöntemini kullanarak elektronik atıklardan altın çıkarma işlemini gerçekleştiriyor. Bu yöntemle televizyon, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi günlük elektronik eşyaların baskılı devre kartlarından (PCB) dakikalar içinde altın elde edebiliyor. Üstelik oda sıcaklığında çalışan bu yenilikçi teknoloji altın geri kazanımını enerji açısından daha verimli ve maliyet açısından uygun hale getiriyor.

Şimdiden lüks koleksiyona eklendiler

Fabrika her yıl 4 bin tona kadar PCB işleme kapasitesine sahip. Bu Royal Mint’in en eski ve prestijli şirketlerinden Kraliyet Darphanesi’ne yüksek kaliteli 999,9 ayar saflıkta altını işlemek için sürdürülebilir bir yol sunuyor. Geri kazanılan altın Royal Mint’in 886 adlı lüks mücevher koleksiyonunda şimdiden kullanılmaya başladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel E-atık İzleme Raporu’na göre dünya çapında e-atık üretimi her yıl 2.6 milyon ton artıyor. 2022’de rekor seviyede 62 milyon ton e-atık üretildi ve bu, 2010’dan bu yana yüzde 82’lik bir artış anlamına geliyor. Bu büyüyen çevresel sorunla başa çıkmak için kurulan yeni fabrika, değerli kaynakların geri kazanılmasını ve diğer malzemelerin ileri işleme için uygun şekilde işlenmesini sağlamak üzere tasarlandı.

Royal Mint İcra Kurulu Başkanı Anne Jessopp bu projeyle ilgili heyecanını şöyle dile getirdi: “Royal Mint geleceğe doğru dönüşüyor ve Değerli Metaller Geri Kazanım fabrikamızın açılışı bu yolculuğumuzda önemli bir adım teşkil ediyor. Sadece gelecek nesiller için sınırlı sayıda değerli metali korumakla kalmıyoruz, aynı zamanda çalışanlarımız için yeni işler ve yeni beceri kazandırma fırsatları yaratarak Kraliyet Darphanesi’nin ünlü uzman işçiliğini de koruyoruz.”

Bu yeni girişim Royal Mint’in geleceğe yönelik vizyonunu ve sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını gözler önüne seriyor. Elektronik atıkları altına dönüştürerek hem çevreye katkıda bulunuyor hem de tarihi uzmanlıklarını modern dünyaya adapte ediyorlar.

Cumhuriyet altını basmaya yetişemeyen Darphane ikinci fabrikayı da kurduCumhuriyet altını basmaya yetişemeyen Darphane ikinci fabrikayı da kurdu

Altın talebi yükselince Darphane üretimi yüzde 50 artırdıAltın talebi yükselince Darphane üretimi yüzde 50 artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.