Elmas sertifikasyonu için 35 milyon TL’lik yatırımla Türkiye pazarına girdi

Elmas sertifikasyonunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu HRD Antwerp dünyanın beş büyük mücevher pazarından biri olan ülkemizdeki potansiyeli yeniden değerlendirerek Türkiye’de yer alma kararı aldı.

Ekonomi 8 Mart 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sertifikasyon işleminde her elmas için mikro lazerle benzersiz bir kimlik numarası işleniyor. Bu numara, elmasın pasaportu niteliğinde ve bu sayede elmas, dünya çapındaki veri tabanından izlenebiliyor.

Elmas sertifikasyonunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu HRD Antwerp dünyanın beş büyük mücevher pazarından biri olan ülkemizdeki potansiyeli yeniden değerlendirerek Türkiye’de olma kararı aldı. Pırlantalı mücevher değerleme amacıyla kurulan yeni laboratuvar şimdilik altı profesyonel gemolog istihdamı ile Türkiye’de faaliyet gösterecek.
Günümüzde Antwerp’in 1400’lerin ortasından bu yana kaliteli elmas ticareti ve elmas işleme faaliyetleriyle tanındığının altını çizen HRD Antwerp Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer 50 yılı aşkın geçmişiyle HRD Antwerp’in bilimsel araştırmaları elmas piyasalarının hizmetine sunan ilk elmas laboratuvarı olduğunu belirtti. Elmasta sertifikasyonun son derece önemli ve hassas bir işlem olduğunu söyleyen Özer bu süreci adım adım şöyle anlattı:

HRD Antwerp Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer verilen sertifikaların kopyalanmasının imkansız olduğunu söyledi.

‘Sertifikasyon hassas bir süreç’

“HRD Antwerp’e ulaşan her elmas takip edilemez nitelikte bir kimlik numarası oluşturularak kabul edilir. Böylece derecelendirme yüzde 100 markadan bağımsız, objektif olarak gerçekleşir. Elmaslar uzmanlar tarafından bir dizi bağımsız zincirleme işleme tabi tutularak 4C dediğimiz karat, renk, berraklık ve kesim açısından analiz edilir. Her elmas için mikro lazerle benzersiz bir kimlik numarası işlenir. Bu numara, elmasın pasaportu niteliğindedir ve bu sayede elmas, dünya çapındaki veri tabanımızdan izlenebilir. Böylelikle analiz edilen elmas için benzersiz bir güvenlik avantajı sağlanır. Derecelendirme süreci bitince elmas mühürlenir ve sertifikası hazırlanır. Verilen sertifikalar mevcut banknotlarda kullanılan bir dizi güvenlik öğesi bir araya getirilerek kopyalanması imkansız haldedir. Tüm bu süreç Türk mücevhercileri için ihracata katkı anlamına gelirken tüketiciler için de uluslararası alanda geçerliliği ifade ediyor. Yani yurt dışına satılan bir pırlantalı mücevheri HRD sertifikalı olarak satarsanız hem markaya hem de Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlarsınız, bireysel açıdan da yurt dışına çıktığınızda üzerinizdeki pırlantalı mücevher sertifikası sayesinde dünyanın her yerinde bilinirliğe ve değere sahip olur.”

HRD Antwerp’in Türkiye’deki potansiyeli görerek 2015 yılında ortaklık kurmak suretiyle İstanbul’a adım attığını, sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimle markaların gözdesi haline geldiğini ancak ortağı ile yönetimsel anlaşmazlık yaşayarak piyasadan ayrıldığını aktaran Arzu Özer bugün için yasal süreçlerin hem Türkiye’de hem de Belçika’da HRD Antwerp adına devam ettiğini, ancak Türkiye’de herhangi bir iş ve işlem yapmalarına engel teşkil etmediğini belirtti.

Geçen yıl 419 milyon dolarlık pırlantalı mücevher ihracatı yapıldı

Türkiye’de geçen sene 419 milyon dolar değerinde pırlantalı mücevher ihracatı yapıldığını, iç piyasada ise hesaplanamamasına karşın çok büyük bir satış hacmi olduğunu söyleyen Arzu Özer “HRD Antwerp, ülkemizden çekildikten sonra da Türk mücevhercilerinden talep almaya başladı. Aradan geçen 1,5 senede sayısız sertifikalandırma talebi alındı. Dolayısıyla mevcut potansiyel doğrultusunda HRD Antwerp’ün Türkiye’de yeniden kurulması, yapılanması ve hizmet vermesi kararlaştırıldı. Pırlantalı mücevher değerleme amacıyla 35 milyon TL yatırımla kurduğumuz yeni laboratuvarımız için ilk etapta 6 profesyonel gemolog istihdam ettik. Yılın ikinci yarısı itibarıyla çıplak taş değerleme hizmeti de vermeyi planlıyoruz, bunun için ayrıca yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.

En eski uluslararası mücevher tasarım yarışmasına Türkiye de dahil oldu

İlki 1985 yılında gerçekleşen ve her iki yılda bir düzenlenen, uluslararası alanda en eski ve en kapsamlı mücevher tasarım yarışması HRD Antwerp Tasarım Ödülleri’ne Türkiye’nin de dahil olduğu müjdesini veren Arzu Özer “Değerli taşlar, pırlantalar ve aksesuarlar olmak üzere üç farklı kategoride yapılacak HRD Antwerp Tasarım Yarışması’nın 19’uncusuna Türkiye’den de başvuru alınacak, ödül töreni de 2025 Mayıs ayında İstanbul’da olacak. Geçen sene 65 ülkeden 1554 tasarımcının 1687 tasarımla katıldığı bu yarışma, özellikle genç tasarımcılara global anlamda büyük bir fırsat tanıyor” diye konuştu. Özer sözlerini Türkiye mücevher pazarının büyümesi ve gelecek nesillere aktarılması adına katkıda bulunmak istediklerini belirterek sonlandırdı.

Antwerp elmas mirası 577 yıllık geçmişe sahip

Belçika’nın Antwerp kenti 1447 yılından bu yana kaliteli elmas ticareti ve elmas işleme faaliyetleriyle biliniyor. Dolayısıyla 577 yıllık geçmişe sahip Antwerp elmas mirası ile hemen her gün elmasın gizemi ve güzelliği çözümlenmeye devam ediyor. HRD Antwerp’in hikayesi ise 1973 yılında dönemin Belçika Maliye Bakanlığı ve elmas endüstrisinin girişimiyle ‘Hoge Raad voor Diamant’ (HRD) yani ‘Elmas Yüksek Konseyi’ olarak kurulan Antwerp Dünya Elmas Merkezi ile başlıyor. Günümüzde HRD Antwerp bilimsel araştırmaları elmas piyasalarının hizmetine sunan ilk elmas laboratuvarı olma özelliğiyle biliniyor.

Gözünüz aydın hanımlar, pırlanta fiyatları serbest düşüşe geçtiGözünüz aydın hanımlar, pırlanta fiyatları serbest düşüşe geçti

Bilim, elmastan bile daha sert madde yaptıBilim, elmastan bile daha sert madde yaptı

Pembe elmas 20 dakikada 57 milyon dolara satıldıPembe elmas 20 dakikada 57 milyon dolara satıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.