Emekliye zam oranı yüzde 34’e çıkabilir ama 5 milyon kişi ‘yetim’ kalacak

TBMM'den geçen yüzde 25 zam 16 milyona yakın emeklide büyük hayal kırıklığı yaratırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oranı yükseltse de dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi sadece bu zamdan yararlanacak ve maaşları 7  bin 500 TL'nin altında kalmaya devam edecek.

Ekonomi 16 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin 34 liraya çıksa bile bu zam dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi için geçerli olmayacak.

TBMM’den geçen yüzde 25 zam 16 milyona yakın emeklide büyük hayal kırıklığı yaratırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oranı yükseltse de dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi sadece bu zamdan yararlanacak ve maaşları 7  bin 500 TL’nin altında kalmaya devam edecek. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tüm emeklilere memurlarda olduğu gibi 8 bin 77 lira seyyanen zam verilmesinin maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda SGK-Bağ-Kur emekli sayısı 11,8, memur emeklisi sayısı 2,5, emeklilikte yaşa takılanların (EYT’li) sayısı yaklaşık 1 milyon olmak üzere yaklaşık 15,5 milyon emekli var. Emekliye seyyanen 8 bin 77 lira zam verilirse bunun aylık yaklaşık maliyeti 125 milyar lira olur. Bu da bütçe koşulları içinde zorlayıcı bir rakam. O yüzden ben yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasına imza geldiğinde oranı yüzde 34’e çıkaracağını düşünüyorum” dedi.

Bahçeli'nin ‘makul’ bulmadığı emekli zammı Ak Parti ve MHP oylarıyla geçti: Yüzde 25Bahçeli’nin ‘makul’ bulmadığı emekli zammı Ak Parti ve MHP oylarıyla geçti: Yüzde 25

‘En düşük emekli maaşı 10 bin 34 liraya çıkacak’

Sosyal Güvenlik Yasası’na bir geçici madde eklenerek zammın revize edilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Batı, “Böylece en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin 34 liraya çıkacaktır. Ancak bu zam dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi için geçerli olmayacak. Çünkü zam daha önce yapılan düzenlemeyle sadece dul ve yetim maaşı dışındakileri kapsıyor. Bu da emekli sayısının yüzde 40’ına tekabül ediyor” diye konuştu.

‘Memura seyyanen 3 bin 770 TL hiç yatmayacak’

Bu arada Murat Batı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda memura yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam kanun henüz yürürlüğe girmediği için dün gece yatan maaşlarda görülmeyeceğini belirterek, “Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 8 bin 077 TL olarak ödenecek. Ancak seyyanen zam maddesinin yürürlük tarihi 15 Temmuz olması nedeniyle 1-14 Temmuza isabet eden 3 bin 770 TL hiç yatmayacak. Bundan kaynaklı Hazine’nin sağlayacağı toplam tasarruf 13 milyar TL” dedi.

Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye'nin ücret-fiyat sarmalı?Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye’nin ücret-fiyat sarmalı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.