Emlakçının da bu kadar zararı olur mu?: 81 milyar dolar

Çinli gayrimenkul geliştirme devi Evergrande'nin yapılandırma süreci tahmin edilenden uzun süreceğe benziyor. Şirket temerrüde düştüğünde Çin'de sektör çöküşün eşiğine gelmişti.

Ekonomi 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Bir zamanlar Asya’nın en zengin ikinci insanı olan Hui’nin serveti de sert geriledi. Hui, 64 yaşında ve 30 yıldır Komünist Parti üyesi.

Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’nin ülkenin emlak sektörünü sallayan ve büyük krize yol açan 2021 temerrüdünden kaynaklanan mali kayıpların boyutu ilk kez ortaya çıktı. Financial Times’ın haberine göre, uzun bir yeniden yapılandırma sürecinin ortasında olan grup, 2021 ve 2022 yılları için sırasıyla 476 milyar yuan ve 106 milyar yuan (66,4 milyar dolar ve 14,8 milyar dolar) zarar açıkladı. Raporlar, şirketin içinde bulunduğu kötü durumun boyutlarına bir bakış niteliği taşıyor.

Çinli Evergrande kreditörlerle görüşüyor Çinli Evergrande kreditörlerle görüşüyor 

ABD’deki mortgage krizine benzetildi

Evergrande temerrüde düştüğü sırada uluslararası kreditörlerden yaklaşık 20 milyar dolar borç almıştı. 2022 yılı sonunda Evergrande’nin toplam yükümlülükleri 2,4 milyar yuan civarındaydı. Dev gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’nin durumu, 2008 yılında ABD’de başlayan ve küresel mali krizi tetikleyen Lehman Brothers’ın iflasını akıllara getirmişti.

Çin’de gayrimenkul sektöründen olumsuz sinyaller

Çin’de sektörel büyüme verileri gayrimenkul sektöründe görülen toparlanmanın kısa ömürlü olduğunu ortaya koydu.

Çin’in gayrimenkul sektörü, önceki üç aydaki kısa süreli genişlemenin ardından ikinci çeyrekte tekrar daraldı.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan Gayrisafi Yurtiçi Hasıla verilerine göre gayrimenkul sektörü Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 geriledi.

Sektör ilk çeyrekte 2021’den bu yana ilk kez büyümüştü. İkinci çeyrek verisiyle birlikte bu büyümenin yeniden daralmaya dönmüş olduğu görüldü. Gayrimenkul piyasasındaki daralma Çin’in ekonomik toparlanmasını olumsuz etkileyerek Pekin’in yüzde 5 civarındaki resmi büyüme hedefini de riske soktu. Hafta başında açıklanan GSYH rakamları büyümenin ikinci çeyrekte ivme kaybettiğini ve deflasyon risklerinin arttığını göstermişti.

Çin'de gayrimenkul krizi derinleşiyor Çin’de gayrimenkul krizi derinleşiyor 

Ulusal İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, kısmen geçen yıla kıyasla düşük bir baz nedeniyle, oteller ve yemek, ulaşım ve perakende gibi tüketim sektörlerinin ikinci çeyrekte önceki üç aya göre daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Gayrimenkul sektöründeki daralma, gayrimenkul yatırımlarının yılın ilk yarısında daha yüksek bir hızla gerilediğini, konut satışlarının haziran ayında düştüğünü ve konut fiyatlarının bu yıl ilk kez düştüğünü gösteren son verilerin ardından geldi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.