Piyasa ile halk koptu, enflasyon beklentileri arasında uçurum var

Ağustosta 12 ay sonraki yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için yüzde 28,7'ye gerilerken hanehalkı için 73,1'e çıktı. Böylece piyasa katılımcılarıyla hanehalkının enflasyon beklentisi arasındaki fark ilk kez 44,4 puana çıktı.

Ekonomi 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ağustos ayında 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi hanehalkı için 1,1 puan artarak yüzde 73,1 seviyesine yükseldi.

Art arda gelen zamlarla alım gücü her gün daha da düşen halkın enflasyonun düşeceğine olan inancı giderek azalıyor. Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Ağustos ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 1,3 puan düşerek yüzde 28,7 seviyesine, reel sektör için 1,2 puan düşerek yüzde 53,8 seviyesine gerilerken hanehalkı için 1,1 puan artarak yüzde 73,1 seviyesine yükseldi. Böylece piyasa katılımcıları ile hanehalkı arasındaki enflasyon beklentilerinde fark ilk kez 44,4 puana çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşmesini bekleyen hanehalkı oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 29,6 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyon temmuz sonu itibariyle yüzde 61,78 seviyesinde. TCMB’nin enflasyon hedefi bu  yılın sonu için yüzde 38, 2025 sonu için ise yüzde 14.

Veriler piyasa katılımcıları anketi, iktisadi yönelim anketi ve TÜİK iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi ile finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek elde ediliyor.

‘Piyasa duyduğunu, reel sektör ise gördüğüne inanıyor’

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı paylaşımda beklenti anketini şu cümlelerle yorumladı:

Piyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark varPiyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.