Enflasyon düzeltmesinde 50 milyon lira ciro sınırı Resmi Gazete’de

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in geçen hafta 2023 yılı brüt satışları 50 milyon liranın altındaki şirketlerin enflasyon düzeltmesi yapmayacağını açıklamasının ardından düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomi 31 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
2023 yılı brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerek olmayacak.

İş dünyasının tepkisi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 29 Ağustos’ta duyurduğu 2023 yılı satışları 50 milyon TL’nin altında olan şirketlerin düzeltme yapmayacağı açıklaması yürürlüğe girdi. Buna göre, ilgili mevzuat uyarınca, enflasyon düzeltmesi kapsamı dahilinde olup 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerek olmayacak. Özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde ise 2024 takvim yılında sona eren hesap dönemine ilişkin gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı uygulamada dikkate alınacak. Bu mükelleflerce 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerine ilişkin beyannamelerin ekine dönem sonu bilançoları eklenmeyecek.

Öte yandan sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, kanunun ilgili fıkrasında yer alan şartlara bakılmaksızın (her bir geçici vergi dönemi sonu itibarıyla) enflasyon düzeltmesi yapma zorunlulukları bulunduğundan, geçen yıl sonundaki gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olsa dahi 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri dahil enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecekler.

Ayrıca 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayı sürdürecekler.

Enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmakla birlikte, 2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemindeki mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutan ve düzeltme sonrası oluşan kar veya zararlarını yasal defterlere kaydetmek suretiyle bu döneme ilişkin geçici vergi beyannamelerini tebliğin yayım tarihi itibarıyla vermiş olan mükelleflerin, söz konusu döneme ilişkin yasal kayıtlarını düzeltmeleri gerekmeyecek.

Bu durumdaki mükellefler, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kâr veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kar/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde duruma göre “kanunen kabul edilmeyen giderler” veya “zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler bölümünün diğer indirimler” kısmında göstermek suretiyle beyan edecekler. Mükellefler, ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerini, enflasyon düzeltmesi öncesi oluşan kar veya zarara göre geçici vergi matrahlarını düzelterek verecekler. Düzeltme işlemlerinin beyanname verme süresi içinde yapılması durumunda herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödenmeyecek.

İş dünyasıyla toplantı yapılmıştı

28 Ağustos tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çeşitli oda başkanlarının katıldığı ve iş dünyasının enflasyon muhasebesiyle ilgili talepleri ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon muhasebesi konusunda KOBİ’leri rahatlatacak düzenlemeleri açıklamıştı.

Enflasyon düzeltmesine yeni bir son saniye 'düzeltmesi'Enflasyon düzeltmesine yeni bir son saniye ‘düzeltmesi’

TOBB Maliye Bakanı'nı ikna etti: Küçük işletmelere ve yatırımcılara 'enflasyon muhasebesi'nde kolaylık getiriliyorTOBB Maliye Bakanı’nı ikna etti: Küçük işletmelere ve yatırımcılara ‘enflasyon muhasebesi’nde kolaylık getiriliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.