Enflasyon için kötü haber: İstanbul’da perakende fiyat artışı kasımda hızlandı

Anketler pazartesi günü açıklanacak olan kasım ayı enflasyonunda yükseliş ibresini gösterirken, öncü gösterge niteliğindeki İstanbul enflasyonu açıklandı. İTO'ya göre İstanbul'un kasım ayı yıllık enflasyonu yüzde 73,89'a yükseldi.

Ekonomi 2 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ekim ayında yüzde 61,36 olan yıllık enflasyonun kasımda yükseleceği beklentisi ağırlık kazanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) pazartesi günü kasım ayı enflasyonunu açıklamaya hazırlanırken, beklenti anketleri enflasyonda yükseliş olacağı yönünde. Enflasyon için öncü gösterge niteliğinde olan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı veriler de bu olasılığı güçlendirdi. Kasım ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,79, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 2,94 oranında arttı. Yıllık artış ise sırasıyla yüzde 73,89 ve yüzde 65,01 oldu. İTO’ya göre, İstanbul’un ekim ayı enflasyonu aylık yüzde 3,69, yıllık yüzde 72,73 olmuştu.

Piyasalar kasımda enflasyonda yeniden hızlanma bekliyorPiyasalar kasımda enflasyonda yeniden hızlanma bekliyor

En fazla artış kültür ve eğitimde

Kasım 2023’te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 5,53, konut harcamalarında yüzde 4,95, gıda harcamalarında yüzde 4,84, giyim harcamaları grubunda yüzde 2,48, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 1,30, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,32 ve diğer harcamalar grubunda yüzde 0,15 artış, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde -0,52 azalış izlendi.

Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; inşaat malzemeleri grubunda yüzde 14,39, mensucat grubunda yüzde 5,03, kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,87, madenler grubunda yüzde 2,59, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 1,88 artış izlenirken işlenmemiş maddeler grubunda yüzde -0,87 azalış izlendi.

Ekimde enflasyon hafif düştü ancak daha alınacak yol çokEkimde enflasyon hafif düştü ancak daha alınacak yol çok

Mahfi Eğilmez enflasyonu anayasaya bağladıMahfi Eğilmez enflasyonu anayasaya bağladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.