Şimşek yüksek faize kapıyı açtı: Bu kredi hacmiyle enflasyonla mücadele olmaz
Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon verilerinin gösterge niteliğinde olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'ne göre mayıs ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,59, yıllık bazda yüzde 82,2 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) pazartesi günü mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın da ifade ettiği gibi piyasa beklentileri tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) zirve yapacağı noktasında birleşiyor. Hatta Fatih Karahan Arap Bankacılık Zirvesi’nde yaptığı açıklamada enflasyonun mayısta yıllık yüzde 75’le zirve yapabileceğini, hazirandan itibaren ise düşüşe geçeceğini söyledi. Koç Üniversitesi ve Konda’nın düzenlediği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçlarına göre ise mayıs enflasyonu yıllık yüzde 113’e çıkacak.
TÜİK enflasyon verileri için gösterge niteliğinde olan İstanbul enflasyonu, beklentilerin doğru olabileceğinin sinyalini verdi. Perakende fiyat değişimlerini gösteren İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,59, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,59 oranında arttı. Yıllık artış ise İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yüzde 82,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’nde ise yüzde 61,21 oldu.
Mayıs ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 7,86, konut harcamalarında yüzde 7,07, giyim harcamaları grubunda yüzde 6,76, ev eşyası harcamalarında yüzde 3,48, gıda harcamalarında yüzde 2,35, diğer harcamalarda yüzde 1,36 artış; sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0,13, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,45 azalış gerçekleşti.
Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31, madenler grubunda yüzde 5,13, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 4,28, gıda maddeleri grubunda yüzde 1,41 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,09 artış, kimyevi maddeler grubunda ise yüzde 7,40 azalış izlendi. Mensucat grubunda herhangi bir değişim olmadı.