Bloomberg’den Erdoğan’a yeni yakıştırma: Mikroyönetim müdürü
Cari açığı düşürmek ve yüksek teknolojili üretim yapmak isteyen Türkiye dün dev bir teşvik programı açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 milyar dolarlık bu teşviklerle en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımı hedeflediklerini anlattı.
Türkiye, çok uzun yıllar boyunca ihmal ettiği bir alan olan yüksek teknolojili sanayi üretimi alanına dev bir teşvik paketi açıklayarak girmeye karar verdi. Türkiye’nin yaşadığı kronik enflasyon ve düşe kalka ekonomik büyüme yaratma sorununda temel sebebin verilen yüksek cari açıklar olduğunu fark eden iktidar, cari açıkta kalıcı düzelme olması için yüksek teknolojili üretim ve ürünlere ağırlık veren bir teşvik programı açıkladı.
Tayyip Erdoğan iktidarları uzun yıllar boyunca Türkiye’nin kaynaklarını inşaata aktarmak ve ‘Betona gömmek’le eleştirilmişti. Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bizzat açıklanan ve toplam büyüklüğü 30 milyar doları bulan teşvik paketiyle artık elektrikli otomobiller, bu araçların bataryalarının üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım teşvik edilecek. Böylece cari açığın azalması ve ihracattan elde edilen katma değerin arttırılması hedeflenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli araç ve çip üretimi başta olmak üzere yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı. Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, “En az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımı kazandırmayı hedefliyoruz. 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
-Sanayimizin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden 10 model fabrikayı kurduk. 4 yeni model fabrika daha ekleyerek bu sayıyı 14’e çıkaracağız.
-Küresel otomotiv firmaları ve diğer büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye’ye yöneltmesinin önünü açtık.
-(Otomotiv sektörü) Bu alanda üretim kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz.
-Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigavat saatlik bir kapasite inşa ederek, bölgesel bir üretim üssü olmayı hedefliyoruz.
-Megavat saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe desteğini de içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz.
-Teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz.
-HIT-30 Programı’yla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz.
-Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz.
-Rüzgar enerjisinde kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinlerin imalatını desteklemeyi ve yerli bir rüzgar enerjisi markayı inşa etmeyi hedefliyoruz.
-Ar-Ge faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının ülkemizde kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını 5 yıl karşılayacağız.