Havada aşk kokusu var: Çin’de havacılık okullarına aşık olma tatili

Evlilik ve doğum oranları düşüşe geçen Çin'de gençleri birbirleriyle tanışıp aşık olmaya teşvik etmek amacıyla adımlar atılmaya başladı. Bu adımlardan biri okulları bir haftalığına tatil ederek, gençlerden eğlenmelerini istemek.

Dünya 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çinli gençleri aşık olmaya teşvik etmek amacıyla 1 hafta tatil verildi. Fotoğraf: When We Were Young (dizi)

Çin’de Fen Mei Eğitim Grubu’na bağlı dokuz üniversite,  nisan ayında verecekleri bir haftalık bahar tatilinde  öğrencilerinden aşık olmalarını istiyor. 1-7 Nisan tarihleri arasında tatile girecek olan bu okulların yönetimi, öğrencilere ödev olarak eğlenme görevi verdi. Bu kapsamda öğrenciler seyahat günlükleri yazmak, kendi gelişimleri hakkında raporlar hazırlamak veya seyahatlerinin bir videosunu çekmek zorunda.

Yöneticiler tatilin amacının öğrencilerin doğayı ve hayatı sevmeleri, aşktan zevk almayı öğrenmeleri olduğunu söylüyor. Sözkonusu tatili veren üniversiteler pilotluk, hosteslik, hava trafiği kontrolörlüğü gibi havacılık sektörü üzerine olan okullar. Aslında bu okullar 2019’dan beri bahar döneminin ilk haftasında öğrenci ve öğretmenlere bir hafta tatil izni veriyor. Ancak bu yılın temasının, ‘Çiçeklerin tadını çıkar, aşık ol’ olması özellikle dikkat çekiyor.

Yeni İpek Yolu projesine karşı G7’den alternatif plan

Çin’de geçen yıl 9.56 milyon kişinin doğmasının, 10.41 milyon kişinin hayatını kaybetmesinin de bu teşviklerde payı var. Zira ülkede 63 sene sonra ilk kez ölüm oranı doğum oranını geçti. Bu kapsamda Çin, hızla düşen evlilik ve doğum oranlarını artırmaya yönelik birtakım adımlar atıyor. Bunların arasında çalışanlara 1 aylık ‘evlilik izni’ ve şehirli kadınlardan kırsal bölgedeki orta yaşlı bekarlarla çıkmalarını istemek gibi kampanyalar yer alıyor.

Aslında Çin’de 1980 ve 2015 yılları arasında fazla nüfus nedeniyle tek çocuk politikası uygulanıyordu. Yetkililer sınırı tek çocuktan 3 çocuğa çıkarsa da Covid-19 salgınının patlak vermesinin ardından gençler, çocuk sahibi olma konusunda iyice isteksizleşti. Bunun gerekçesi olarak gençler; yüksek çocuk bakım maliyetlerini, düşük gelirleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gösteriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.