Arjantin, 1 milyar dolarlık ithalat ödemesini dolar yerine yuanla yapacak

Arjantin hükümeti, ülkenin azalan dolar rezervlerine karşı alınan önlemlerin bir parçası olarak Çin'den yapılan ithalatın ödemelerini dolar yerine yuan ile gerçekleştireceklerini duyurdu. Buna göre gelecek aydan itibaren 1 milyar dolardan fazla ithalat hacmi yuanla yapılacak.

Ekonomi 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa önceki gün yaptığı açıklamada, Arjantin’in azalan döviz rezervlerini korumak için Çin’den yaptıkları ithalatı ABD doları yerine yuanla ödeyeceğini söyledi. Massa, Çin’in Arjantin Büyükelçisi Zou Xiaoli ve çeşitli sektörlerden temsilcilerle yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen bir etkinlikte, kararın dolar sıkışıklığını azaltmayı amaçladığını belirtti.

Arjantin'de döviz bitip ikili kur başlayınca herkesin aklına Türkiye geldiArjantin’de döviz bitip ikili kur başlayınca herkesin aklına Türkiye geldi

Massa, Xiaoli ile Buenos Aires’te yaptığı görüşmede, Güney Amerika ülkesinin önümüzdeki aydan itibaren 1 milyar dolardan fazla ithalat hacmini yuan cinsinden programlayabileceğini söyledi. Açıklamada, nisandan ayından itibaren aylık 800 milyon dolarlık ithalatın yuan olarak ödeneceği belirtildi.

Massa, yuan cinsinden ithalat siparişlerini normalden daha kısa sürede onaylanmasıyla ithalat oranlarını artıracaklarını söyledi. Geçen yıl Arjantin, uluslararası rezervlerini güçlendirmek amacıyla Çin’le döviz takasını 5 milyar dolar genişletmişti.

Arjantin ekonomisi zor durumda

Arjantin bu yıl yaşadığı tarihi bir kuraklık nedeniyle tarımsal ihracatta keskin bir düşüş yaşamıştı. Bunun yanı sıra bu yılki seçimler öncesinde artan siyasi belirsizlik de ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Ülke, dolar rezervlerindeki kritik seviyelerle mücadele ederken karaborsadaki dolar kuru ve enflasyon da artmaya devam etti.

Öte yandan Arjantin’de turistlere, soya üreticilerine ve borsaya özel döviz kurları gibi birçok paralel kur uygulanıyor. Pesonun neredeyse bir yılda değerinin yarısını kaybettiği ülkede sıkı sermaye kontrolleri de söz konusu.

Rusya: İhracat ödemelerinde rublenin payı doları yakaladıRusya: İhracat ödemelerinde rublenin payı doları yakaladı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.