Erdoğan ‘düşük faize devam’ dedi, CNN analiz etti: Kumar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN International'a verdiği mülakatta faizi düşürmeye devam edeceğini söylemesinin ardından, CNN'de "Türkiye'nin büyük ekonomik kumarı devam edecek gibi görünüyor" başlığıyla yayımlanan analizde TL'nin baskı altında kalacağı ifade edildi.

Ekonomi 20 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimden sonra da düşük faiz politikasında ısrar edeceği mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CNN International’a verdiği mülakatta, uygulanan ekonomi politikasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Faiz oranını baskılama kararını savunan Erdoğan, faizi düşürmenin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Erdoğan 28 Mayıs’ta yeniden seçilirse artan fiyatlarla mücadele etmek için faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini belirterek, “Faiz oranları ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki olduğuna dair bir tezim var. Oran ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur. Attığımız adımların sonuçlarını gördük” dedi.

Seçim sonrasında enflasyonun daha da düşeceğini ve ekonomi politikalarında değişiklik yapmayacağını belirten Erdoğan, “Seçim sonrasında lütfen beni takip edin, faizle birlikte enflasyonun da aşağı ineceğini göreceksiniz” ifadelerine yer verdi. Bunun ekonomi politikasında bir değişiklik olmayacağı anlamına gelip gelmediği sorulduğunda ise, Erdoğan “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

Merkez Bankası kredi kartından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndüMerkez Bankası kredi kartından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

‘Yatırımcılar yeniden seçilme ihtimali nedeniyle tedirgin’

Erdoğan’ın Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarının ardından, CNN’de bu açıklamalara yönelik bir analiz yayınlandı. “Türkiye’nin büyük ekonomik kumarı devam edecek gibi görünüyor” başlığıyla yayınlanan analizde, “Türkiye Cumhurbaşkanı, enflasyonla mücadele söz konusu olduğunda hâlâ kendisinin haklı olduğuna inanıyor ve ona göre dünyanın geri kalanının çoğu yanılıyor” ifadelerine yer verildi, yatırımcıların Erdoğan’ın yeniden seçilme ihtimali nedeniyle tedirgin olduğuna değinildi.

Hisse senetlerinin pazartesi günü düştüğü ve TL’nin dolar karşısında rekor düşük seviyeye geldiği belirtilen yazıda, Erdoğan’ın ekonomi politikalarının enflasyonda sıçramaya neden olduğu ve TL’nin geçen yıl yüzde 40’tan fazla değer kaybettiği bilgisi yer alıyor.

Kara: Daha da düşecekmiş arkadaşlar, dağılabiliriz

Bu arada haberin ardından Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, faizde oluşan farklı oranların yer aldığı tabloyu paylaşarak, “Faizler daha da düşecekmiş arkadaşlar, dağılabiliriz” dedi. Merkez Bankası’nın açıkladığı politika faizi yüzde 8,5’ken kur korumalı mevduata verilen yıllık faiz oranı yüzde 22’nin, 1-3 ay vadeli mevduatta ise yüzde 30’un üzerine çıkmış durumda.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.