Erdoğan: Ekonomideki sıkıntılar iktisadi değil siyasi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ekonomide yaşadığımız sıkıntıların çok önemli kısmı iktisadi değil, siyasi oyunların hayata geçirilme ürünüydü. Seçim öncesi, ekonomi üzerinden ülke siyasetini dizayn etme girişimine bir kez daha şahit olduk" dedi.

Ekonomi 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim öncesi, ekonomi üzerinden ülke siyasetini dizayn etme girişimine bir kez daha şahit olduk” dedi.

Ankara’da dün düzenlenen Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ekonomide yaşadığımız sıkıntıların çok önemli kısmı iktisadi değil, siyasi oyunların hayata geçirilme ürünüydü. Her mücadelenin elbette bir yükü oluyor. Seçim öncesi, ekonomi üzerinden ülke siyasetini dizayn etme girişimine bir kez daha şahit olduk” dedi.

Erdoğan, “Milyarlarca doların kullanıldığı, yalanların, yanlışların, spekülasyonların kol gezdiği bu dönemi geride bıraktık. Şimdi hem Türkiye gemisini bir kez daha hedeflerine sabitledik hem de ekonomiye toparlayacak tedbirleri ve mekanizmaları devreye aldık” diye konuştu. Erdoğan, 2019 yılında böyle bir tören vesilesiyle sistemin en büyük garantisinin millet olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

’10 milyonlarca dolarlık kaynak Türkiye’ye akmaya başladı’

“Milletimiz, yaptığı tercihle sadece ülkesinin ve kendisinin geleceğine sahip çıkmakla kalmamıştır. Bu sonuç, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin dünü ve bugününün olduğu gibi yarının da teminatının milletimizin bizatihi kendisi olduğunu cümle aleme ispatlamıştır. Biz de milletimize layık olabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Henüz 2,5 aylık kabinemizle diğer alanlar gibi ekonomide de aldığımız somut sonuçlarla milletimizin ve siz iş dünyasının karşısına çıkmayı başardık. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat yoluyla ülkemizi büyütme hedefimize en küçük bir halel getirmeden makroekonomiyi güçlendirecek programları hayata geçiriyoruz. Tahkim ettiğimiz güven iklimi sayesinde uluslararası finans kuruluşları 10 milyonlarca dolarlık kaynağı ülkemize akıtmaya başladı. Firmalarımızın ve vatandaşlarımızın da bir süredir kasada veya yastık altında tuttukları kaynakları harekete geçirdikleri görülüyor. İnşallah çok yakında kamu borçlanmasından kredilere kadar her alanda bunun müspet etkilerini göreceğiz.”

Erdoğan’dan ‘Ekonomi kötü ama sor bakalım neden kötü’ açıklaması: Dış güçlerErdoğan’dan ‘Ekonomi kötü ama sor bakalım neden kötü’ açıklaması: Dış güçler

‘Hayat pahalılığı sorununu kısa sürede çözeceğiz’

Hayat pahalılığı sorununu çözmek için de yoğun gayret gösterdiklerinin altını çizen Erdoğan, “Kurduğumuz mekanizmalara ilave yeni adımlarla kısa sürede bu konuda da netice almaya başlayacağımıza inanıyorum” dedi. Milletçe birliğe, beraberliğe, kardeşliğe sıkı sıkıya sahip çıkıldığında, üstesinden gelinemeyecek hiçbir mesele, aşılamayacak hiçbir engel tanımadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nasıl darbeden depreme nice badireyi atlatarak hedeflerimize doğru ilerliyorsak bugünkü sıkıntıları da inşallah kısa sürede yeneceğiz. İş dünyamızdan ricam, istikametlerini ve hedeflerini geleceğe çevirmeleridir. Önümüzde bizi bekleyen çok büyük fırsatlar, çok büyük imkanlar mevcuttur. Yakın coğrafyamızda sizlerin tecrübesine ihtiyacı olan pek çok ülke var. Bunları değerlendirmek sizlerin dirayetine, cesaretine ve azmine bağlıdır. Neredeyse yarım asra yaklaşan siyasi tecrübeme, iş hayatımdaki deneyimlerime, belediye başkanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığındaki yönetim birikimlerime dayanarak söylüyorum. İş insanlarımızın her birinde bu dirayetin, cesaretin ve azmin var olduğuna inanıyorum. Yoksa Türkiye, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesine 42 firmayla giremezdi, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren iş insanlarıyla bayrağını dalgalandıramazdı.”

Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitliği listesinin 2022 yılı sonuçlarının belli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den 42 firmanın girdiği bu listede yer alan müteahhitlere ödüllerinin verileceğini, dünyanın en büyük 225 uluslararası teknik müşavirliği listesinde yer alan 6 firmanın ödüllerinin de takdim edileceğini aktardı. Erdoğan ödül verilecek firmaları ve temsilcilerini tebrik ederek, “Rabbimden önümüzdeki sene çok daha fazla sayıda firmamıza ödüllerini takdimi bize nasip etmesini diliyorum” dedi.

Türk müteahhitler yurtdışından 7 ayda 8,9 milyar dolarlık proje aldıTürk müteahhitler yurtdışından 7 ayda 8,9 milyar dolarlık proje aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.