Erdoğan, BAE’den mutlu ayrıldı: 50,7 milyar dolarlık anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez turunun son durağı BAE'de Devlet Başkanı Al Nahyan ile bir araya geldi. 50.7 milyar dolarlık dev bir anlaşmanın imzalandığı görüşmenin ardından Erdoğan ve Al Nahyan, El Vatan Sarayı'ndan Erdoğan'ın hediye ettiği Togg ile ayrıldı.

Ekonomi 20 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Erdoğan ve Al Nahyan. Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem bölgesel ilişkileri pekiştirmek hem de Türkiye’ye yatırım çekmek için başladığı üç duraklı Körfez turunu Birleşik Arap Emirlikleri’nde sonlandırdı. Ziyarette ortaya renkli anlar çıkarken, iki ülke arasında neredeyse 51 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

Milli marşın okunması ve kıta selamı gibi geleneksel törenlerin ardından Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, El Vatan Sarayı’nda bir araya geldi.

Al Nahyan, Erdoğan’a ‘Zayed Devlet Nişansı’ takdim ederken, Erdoğan da Al Nahyan’a Türkiye’nin ilk yerli otomobili Togg’dan hediye etti. Erdoğan körfez turu boyunca Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’ye de Togg vermişti.

İkili daha sonra bu yıl BAE’de düzenlenmesi planlanan iklim konferansı COP28 için tasarlanmış bileklik ile poz verdi. Al Nahyan, iklim konferansına Türkiye’nin etkin bir şekilde katılmasını önemsediklerini aktardı.

13 anlaşmaya imza atıldı

Heyetler arası görüşmede ise Erdoğan, BAE ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizması aracılığıyla ilişkilerin en üst düzeyde ele alınmasını sağlayacaklarını belirterek, “Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz” dedi.

Erdoğan ayrıca BAE’nin Uluslararası Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı’na 4 adet F16 ve 80 kişilik personelle katılmasının savunma alanındaki ilişkilerin somut örneği olduğunu belirtti. 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF ile bu işbirliğinin ileri gideceğinin altını çizen Erdoğan, Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı’na ‘onur konuğu’ olarak davet edilmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında 13 anlaşma imzalandı. İletişim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu 13 anlaşmanın 50.7 milyar dolar değerinde olduğu belirtildi.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek de BAE ile yapılan anlaşmaları sosyal medya hesabından kutlayarak, “BAE’nin Türkiye’ye gösterdiği güçlü destek için minnettarız” dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından hayata geçirilmesi planlanan iş forumunun kapanış bölümünde konuşan Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programı hakkında bilgi verdi.

“Programımızın 3 ana ayağı vardır; sağlam bir para politikası, mali disiplin, yapısal reformlar. Güvenilir ve kurallara dayalı politikalarla makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Kamu maliyesini iyileştirmek ve çok yönlü bir strateji ile devam edegelen yüksek enflasyonu düşürmek için şimdiden güçlü ön adımları attık” diyen Şimşek, enflasyonu ve cari açığı düşürmeye yönelik para politikasını aşamalı olarak sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Öte yandan imzalanan anlaşmadaki ‘suçluların iadesi’ maddesi akıllara organize suç örgütü lideri Sedat Peker’i getirdi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Peker’in Türkiye’ye iade edilmesinin istenebileceği iddia edildi.

Dikkat çeken anlaşma: Erdoğan’ın Körfez turunun kaybedeni Peker mi olacak?Dikkat çeken anlaşma: Erdoğan’ın Körfez turunun kaybedeni Peker mi olacak?

‘Ticaret hacminin 5 yılda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’

Al Nahyan da Türkiye ile gelecek süreçte ikili ilişkilerin çok daha iyi bir şekilde gelişeceğine inançlarının tam olduğunu belirtti. BAE’nin Türkiye’yi özellikle ticaret, teknoloji, enerji, güvenlik ve gıda konusunda esas ortak olarak gördüğünü belirten Al Nahyan, “Geçen yıl petrol dışı ticaret hacmimiz yüzde 40 gelişme kaydetti. Gelecek 5 yılda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

Öte yandan iki lider, görüşmelerin ardından saraydan Erdoğan’ın hediye ettiği beyaz renkli Togg ile ayrıldı. Liderlerin Abu Dabi’nin ünlü Corniche Cadde’sinde bir süre tur attığı belirtildi. Erdoğan’ın konakladığı otele getiren Al Nahyan, otelden Togg ile ayrıldı.

Türkiye-BAE normalleşmesi

Uluslararası ve bölgesel birçok alanda yakın zamana kadar arası bozuk olan Türkiye ve BAE’nin ilişkileri, 2021 yılında normalleşme yönünde atılan adımlarla hızlandı. Esasen iki ülke arasında 2016 yılında bir diyalog kapısı açılmış, ancak 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Abu Dabi’nin rol oynadığı ve darbecileri desteklediği iddiaları ilişkilerin yeniden soğumasına neden olmuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilere yeniden hız kazandıran ise BAE ve Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin en önemli müttefiklerinden Katar’a 2017’den beri uyguladıkları ambargoyu 2021’de sonlandırmaları olmuştu. Bunu da Türkiye ve Mısır arasındaki karşılıklı temaslar izlemiş, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’yi destekleyen BAE ile bir sorun daha çözülmüştü.

Türkiye ve BAE ilişkileri son dönemde ise Peker ile gündeme gelmişti. YouTube yayınlarını BAE’de yapan Peker, Türkiye’nin siyaset sahnesine yönelik yaptığı açıklamalarla ortalığı birbirine katmışsa da Türkiye istihbaratıyla iletişim halindeki BAE’nin Peker’i uyardığı belirtilmişti.

Körfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolarKörfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.