Putin’in ziyareti üyelik başvurusu getirdi: Bakü de BRICS’e katılacak
Türkiye, ikinci nükleer santralını Sinop'ta yapmak istiyor ama henüz bu santrala talip bulunamadı. Akkuyu Nükleer Santralınının sahibi Rus şirketi Rosatom'un Başkanının ilginç bir iddiası var: 'Erdoğan bizden bu santralı da yapmamızı istedi.'
Türkiye, Mersin Akkuyu’dakinden sonra Sinop’a da bir nükleer santral yapmak istiyor. Bu santral için uzun zamandan beri projeler hazırlanıyor, temaslar yapılıyor ancak santralla ilgili henüz resmen harekete geçilmiş değil.
Akkuyu’daki nükleer santral Rus şirketi Rosatom tarafından yapılıyor ve bu santral tamamen Rus şirketine ait. Türkiye sadece buradan elektriği belli bir bedelle satınalmayı vaat etti, ayrıca santralın yapıldığı araziyi Rus şirkete tahsis etti. ‘Yap-İşlet’ şeklindeki bu model çok tartışıldı. O yüzden Türkiye ikinci santralını yapacağı Sinop’ta aynı yöntemi kullanmayı düşünmüyor, büyük olasılıkla bu kes yap-işlet-devret modeli üzerinde duruluyor.
Sinop’a bir nükleer santral inşa etmesi için ilk teklif aslında Japonya’ya yapıldı. Ancak Japon şirketler bu projeyle ilgilenmedi. Güney Kore ile de bazı görüşmeler yapıldı ama bunda da fazla mesafe alınamadı. Şimdi son olarak, Türkiye’nin Sinop’a santral için yeniden Rus şirketi Rosatom’a yöneldiği yönünde haberler var.
Rus haber ajansı TASS’daki bilgilere göre Rosatom Başkanı Alexei Likhachev RT TV’ye verdiği röportajda “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin ikinci nükleer santrali devreye almak istediğini ve Sinop’ta yapılması planlanan bu santrali Rosatom’un inşa etmesini istediğini belirtti. Şu an Türkiye’deki varlığımızın Karadeniz’de Sinop sahasına olası genişlemesi konusunda hükümet düzeyinde istişarelerde bulunuyoruz” dedi. Likhachev, Erdoğan’ın konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü de sözlerine ekledi.
23 Ekim’de BRICS zirvesinde Erdoğan ile ikili bir görüşme yapan Putin Rus tarafının Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun 2025 yılında faaliyete geçmesini beklediğini söyledi.
Rosatom 2023 Aralık ayı ortasında Türkiye’deki Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin faaliyete geçmesi için izin aldı. Geçen kasım ayında nükleer santral inşaatından sorumlu direktör yardımcısı Dmitry Romanets Türkiye’deki Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin Temmuz 2025’te devreye alınacağını belirtti.
Aslında santralın ilk ünitesinin 29 Ekim 2023’te, Cumhuriyet’in 100. yılında devreye girmesi gerekiyordu ama olmadı. Gecikmenin sebebi, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’nın tabi olduğu ekonomik yaptırımlar. Rosatom’un santralının en kritik parçası olan buhar tribünlerini Alman şirketi Siemens üretecekti ama yaptırımlar yüzünden Siemens bu parçayı satamıyor. Rus şirketin şimdi tedarik için Çin’e yöneldiğine dair haberler var.
Likhachev 7 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) çalışmalarının Batılı ülkelerin müdahalelerine rağmen plana uygun olarak ilerlediğini söylemişti.