Esnaf da bankalardan kredi musluklarını açmasını istedi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun 'Ticari krediler aniden ve çok sert bir şekilde kesilmemeli' uyarısının ardından TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, krediye ulaşamamanın birçok ekonomik problemi beraberinde getirdiğine dikkat çekerek bankalara finansman kolaylığı çağrısında bulundu.

Ekonomi 6 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun temmuz ayında yaptığı “Ticari krediler aniden ve çok sert bir şekilde kesilmemeli” uyarısının ardından Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, krediye ulaşamamanın birçok ekonomik problemi beraberinde getirdiğine dikkat çekerek bankalara finansman kolaylığı çağrısında bulundu. Bendevi Palandöken, ticari kredilerin miktar olarak artırılması gerektiğini belirterek, “Bankalar krediye ulaşmada işleri zorlaştırmak yerine kolaylaştırmalı ki çarklar dönmeye devam etsin” dedi. Üretici ve esnafın finansmana ihtiyacı olduğuna işaret eden Palandöken, bunun için bankaların kredi imkanlarını genişletmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, krediye ulaşamamanın birçok ekonomik problemi beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ticari kredilerin, piyasa koşulları ve döviz kuru göz önüne alınarak miktar olarak artırılması gerekiyor. Piyasada rekabet edilebilirliğin artması için üretici üretebilmeli, esnaf mal alabilmeli, vatandaş bu ürünlere ulaşabilmeli. Dolayısıyla bankalar krediye ulaşmada işleri zorlaştırmak yerine kolaylaştırmalı ki çarklar dönmeye devam etsin. Sanayi bölgelerinde üretim devamlılığının sağlanması, esnafın ürün alması, ticari hayattaki çarkların dönmesi, finansmana ulaşımdan geçiyor.”

Merkez Bankası’nın bugün dinleyeceği patronlar ucuz kredi istiyorMerkez Bankası’nın bugün dinleyeceği patronlar ucuz kredi istiyor

Hisarcıklıoğlu: Kredileri aniden kesmeyin

27 Temmuz’da İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son zamanlarda küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) kredilerindeki daralmanın düzeltilmesi çağrısında bulunmuştu. İş dünyasının öngörülebilirlik istediğini ve geleceğe dair yol haritası beklediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söylemişti:

“Özellikle KOBİ kredilerinde yaşanan daralma, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye’nin önceliği mevcut üretim kapasitesini korumak olmalı. Ticari krediler aniden ve çok sert bir şekilde kesilmemeli. Reel sektörün finansmana erişim taleplerine toptancı bir şekilde olumsuz bakılmamalı. Bu kapsamda önemli bir gelişme yaşandı. Reeskont kredilerinin hacmi ve KOBİ’lere ayrılan pay artırıldı, erişim şartları kolaylaştırıldı. Yüzde 30’luk ilave döviz satış zorunluluğu kaldırıldı. Tüm bu sadeleştirme adımlarını olumlu karşılıyor ve devam etmesini temenni ediyoruz.”

İş dünyası dertli: 10 şirketten 8’i finansmana ulaşamıyorİş dünyası dertli: 10 şirketten 8’i finansmana ulaşamıyor

TOBB Başkanı'ndan 'Kredileri aniden kesmeyin' çağrısıTOBB Başkanı’ndan ‘Kredileri aniden kesmeyin’ çağrısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.