Türk-Macar Kültür Yılı’nda yeni konser serisi
Günlük kiralık ev pazarına girişler bir yılda 223 kat artarak rekor seviyeye çıktı. Birçok kişinin artık evlerinin odalarını günlük pazarda kullandığı ifade edilirken, bu nedenle günlük evde kiralama fiyatlarının da düştüğü belirtiliyor.
Son dönemde hızlıca artan sayılarından dolayı turizm sektörünü olumsuz etkilediği gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da gündemine giren günlük kiralık ev sayısı son bir yılda 223 kat artırarak 4.5 milyona çıktı. Artan ev ve otel fiyatlarının yanı sıra ağırlaşan ekonomik koşullar günlük kiralık evleri daha cazip bir pazara dönüştürdü. Birçok günlük ev kiralama ilanı online sitelere girmeden emlakçılar tarafından yada whatsapp grupları üzerinden paylaşılırken, artan talep nedeniyle Emlakjet, Zingat.com ve Sahibinden.com gibi online platformlarda yer alan günlük kiralamadaki daire sayısı da 20 bini buldu. Ortalama günlük kiralama fiyatları İstanbul’da 218 TL olurken, en yüksek günlük kiralama fiyatları 30 bin 998 TL ortalama ile Muğla’da görüldü. Ancak pazara yoğun girişler nedeniyle günlük kiralık konut pazarında da fiyatların düştüğü belirtiliyor.
Son bir yılda günlük kiralık ilan sayısı girişlerinin 223 kat bandında olduğuna dikkat çeken Emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat, pazardaki toplam ev sayısının ise 4.5 milyon civarında olduğunu söyleyerek, günlük kiralamaya en fazla talebin Türklerden geldiğini belirtti. İdikat, “Emlakjet verilerine göre, yerli talebin ardından Türkiye’de en çok konut aramalarının sırasıyla Kıbrıs, Almanya ve Fransa’dan yapıldığını görüyoruz” dedi.
Günlük kiralık evleri ekonomik ve rahat seçenekler sunduğu, tatil planlarını daha hesaplı hale getirdiği gerekçesiyle tercih ettiğini aktaran Zingat Satış ve Ticari İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, “Geniş konaklama alanları, ev rahatlığı, özgürlük ve yerel deneyimler günlük ev kiralayanların diğer motivasyon unsurları. Bu durum turizmde ezberleri değiştirmekte” diye konuştu.
Günlük kiralık ev ilan sayılarının son 5 yıldan bu yana sürekli arttığına dikkat çeken Karaismailoğlu, “Araştırmalarımıza göre Türkiye genelinde toplamda 20 bin civarı günlük kiralık ilan bulunuyor. Mevsim etkisiyle beraber arzın içinde bulunduğumuz yaz aylarında derinleştiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.
En fazla günlük evin İstanbul’da yer aldığını belirten Karaismailoğlu, şöyle konuştu:“Zingat verilerine göre, toplam ilan sayısının yaklaşık yüzde 40’ı İstanbul’da. Sağlık turizmiyle beraber öğrenci hareketliliğinin de İstanbul için ek bir talep trafiği ürettiğini söyleyebiliriz. Bununla beraber, dönem itibariyle Akdeniz ve Ege tarafında günlük ev kiralama çok yoğun. Sahadan aldığımız geri bildirimlerden bir tanesi de turizm beldelerinde kalabalık ailelerin günlük evleri tercih ettiği yönünde.”
Fiyatlar hakkında da konuşan Karaismailoğlu, “Büyük şehirlerde fiyatlar 100 TL gibi düşük seviyelerden başlıyor. Tabii ki, fiyatlar lokasyon ve konut tipine göre değişiyor. Tatil beldelerinde örneğin kalabalık ailelerin tercih ettiği villa tiplerinde fiyatlar yüksek sezonda 15 bin TL’den başlıyor” dedi.
Zingat verilerine göre, ilanların yüzde 85’inin vatandaşlar tarafından görüntülendiğini, trafiğin yüzde 15’inin farklı ülke vatandaşlarından oluştuğun aktaran Karaismailoğlu, “Buradaki ağırlık bölgeye veya ile bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin, Antalya başta olmak üzere Muğla, Aydın gibi illerde yabancıların ciddi talebi mevcut” dedi.
Günlük kiralamalara denetim ve vergi düzenlemesi getirilmesi hakkında da konuşan Eser Karaismailoğlu, “Bir mevzuat çalışması başlatıldığı yönünde bilgiler mevcut. Bu yılın sonunda hayat geçeceği konuşuluyor. Dolayısıyla kısa vadede bu yıla pek etkisi olmayacak. Gelecek sene ve sonrasında nasıl bir hareket olacağı biraz da uygulanacak mevzuatın kapsamına bağlı” diye konuştu. Karaismailoğlu konuyla ilgili şöyle konuştu: “Mevzuat, bahse konu kiralamaların yetkilendirilmiş işletmeler tarafından yapılmasını şart koşarsa arzda düşüş meydana gelebilir. Buna karşın talepteki artış devam ederse fiyatlar yukarı yönlü hareket edebilir. Vergisel düzenlemenin de fiyatlar üzerinde etkisi olacak. Burada turizm işletmelerinin fiyatlama ve kampanya kurguları da talebin istikameti açısından belirleyici olacak.”
Emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat da düzenlemenin şu anda ruhsatlı mevcut günlük kiralık-apart işletmelerinin haricinde daha çok şahısların üstlendiği kiralamalara yönelik olacağını söyledi. Denetim dışında kalan kiralamaların hem bu işi ruhsatlı üstlenen işletmelere hem de otel işletmelerine rekabet açısından olumsuz yansıdığını ifade eden İdikat, “Yapılan düzenlemelerle bu kiralamaların kayıtlı ekonomi haline dönüşmesini sağlayacağını, böylelikle turizm ve gayrimenkul sektöründe adil rekabet ortamı yaratacağını ve olumlu geri dönüşleri olacağını umuyoruz” açıklamasını yaptı.
Zorlaşan yaşam koşulları nedeniyle birçok kişinin artık evini boş odasını günlük kiralamada kullandığı dikkat çekiyor. Bu açıdan en fazla kullanılan platform ise özellikle aile yanında kısa ve uzun vadeli konaklama imkanı sunan Airbnb oldu. 2 odalı evinin bir odasını Airbnb üzerinden sistemde kullanan bir kullanıcı, 4 yıldan beri evini kısa süreli konaklamada kullandığını belirterek, “Bu süre içinde birçok ülkeden 400 kişiyi evimde ağırladım. Bu sayede aylık 6 bin ile 10 bin TL arasında ek bir gelir kazanıyorum. Aynı zamanda paylaşım ekonomisine katkıda bulunduğum gibi, evin de bakımlı ve temiz olmasını sağlıyorum” dedi.
Ancak son bir yılda sisteme çok fazla giriş olduğunu söyleyen kullanıcı, “Bu nedenle fiyatlar düştü. Geçen yıl evini günlük 70 dolardan kiralayan birisi artık bu rakama kiralayamıyor. Artık bunu daha fazla görüyorum. Ben ise notum çok iyi olduğu için geçen yıl 30 dolar olan rakamımı bu yıl 40 dolara çıkardım” diye konuştu. Kullanıcı aynı zamanda otellerin de bu işe girdiğine dikkat çekti. Otellerin kendilerine yakın evleri alıp, özellikle geniş dairede kalmak isteyen Arap müşterilerine kiraladığını söyledi.