Evlenene 4 yıl vadeli ‘süper kredi’ yolda

Evlenecek 18-27 yaş grubundaki gençlere 2 yılı ödemesiz 4 yıl vadeli 'sıfır' faizli kredi verilecek. Pilot uygulama gençlere 'moral motivasyon' için ilk olarak deprem bölgesinde başlatılacak.

Ekonomi 3 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlilik kredisinin yeni yıldan önce hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerdeki konuşmasında dillendirdiği ve Aile ve Gençlik Bankası’nın pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağını söylediği “evlilik kredisi”nin detayları belli olmaya başladı. 4 yıl vadeli 150 bin TL’lik evlilik kredisi hakkında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, şunları söyledi:

“Yasa tasarısını Meclis’e gönderdik, top mecliste, biz tüm çalışmalarımızı tamamladık. Yeni yıldan önce hayata geçmesini bekliyoruz. Deprem bölgesi için pilot proje olarak başlatıyoruz. Akabinde de genişleteceğiz. Gençlerimizin beklediği bir müjdeydi. Bütün kriterleri oluşturduk, bütün altyapı şu anda hazır. (Hangi yaşta gençler faydalanabilecek?) 18-27 yaş gibi, ama bunların hepsi Meclis’te görüşülecek. Gelir kriteri var, yaş kriteri var. Belli suçlara bulaşmamış olmak ve deprem bölgesinde yaşamış… Çiftlerin Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı’ndan da faydalanması gerekiyor. Bu kriterlere uyan herkes bundan faydalanabilecek. 2 yıl boyunca geri ödemesiz. Sıfır faizle vereceğimiz bir destek. Yönetmelik çıkarmamız gerekiyor akabinde. Pilot bölgeden başlama nedenimiz, deprem bölgesindeki gençlerimize destek olmak. Oraya moral motivasyon olmak.”

Programların içeriğinde ne var?

Bakan Göktaş’ın krediden yararlanmak için ön koşul olarak ifade ettiği Evlilik Öncesi Eğitim olarak adlandırılan program Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri, Aile Hukuk Rehberi ve Evlilik ve Sağlık olmak üzere üç kitaptan oluşuyor.

Bakanlığın web sitesinde sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlandığı ifade edilen programda sağlık okuryazarlığı, sağlıklı yaşama ve hastalıklardan korunma, çocuk ve ergen sağlığı, üreme sağlığı ve sağlıklı annelik, yaşlı sağlığı, ilk yardım, madde kullanım riski ve madde bağımlılığından korunma konularında modüller bulunuyor.

Cumhuriyet’in 100. yılında acı tablo: Gençlerin yüzde 60’ı kalmak istemiyorCumhuriyet’in 100. yılında acı tablo: Gençlerin yüzde 60’ı kalmak istemiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kısa süre önce yaptığı açıklamada konuya ilişkin şunları söylemişti:

“Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesi, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçlayan projelerimizi tamamladık. Önümüzdeki dönemde Aile ve Gençlik Bankası’na dair kanun teklifini Meclisimizin takdirine sunacağız. Doğalgaz, petrol, madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmını buraya aktaracağız. Öncelikle aile ve gençlere yönelik pilot projeleri hayata geçirecek ve sonrasında yaygınlaştıracağız. Yeni evlenen çiftlere faizsiz kredi imkanı sunacağız. Aile ve Gençlik Bankası bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız.”

Gençler bugün yaşlılardan ne istiyor?Gençler bugün yaşlılardan ne istiyor?

Seçim beyannamesinde vardı

Evlilik kredisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim beyannamesinde “Yeni evlenen çiftlere 2 yıl geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceği” şeklinde yer almıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.