Faiz beklentisi arttı, düşen talep Kapalıçarşı’da dövizi ucuzlattı

Faiz beklentisinin artmasıyla birlikte fiziki dövize olan talebin azalması nedeniyle Kapalıçarşı'da döviz kurları, Merkez Bankası kurlarının altına indi. Örneğin, dün bankalararası piyasada dolar kuru 23,56 lira iken Kapalıçarşı'da 23,33'e geriledi.

Ekonomi 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın açıklayacağı faiz kararının artış yönünde olacağına dair beklentilerin güçlenmesiyle birlikte dövize olan talebin azalması, Merkez Bankası ile Kapalıçarşı kurları arasındaki farkın tersine dönmesine neden oldu. Bankalararası serbest piyasa kurları genelde Kapalıçarşı kurlarının altında kalırken, bu kez tam tersi oldu. Örneğin, serbest piyasada dün dolar satış kuru 23,56, euro satış kuru 25,76 seviyesinde seyrederken, Kapalıçarşı’da dolar kuru 23,33, euro kuru ise 25,50 civarındaydı.

Bank Of America'dan sonra Goldman Sachs: Faiz yüzde 40'a çıkmalıBank Of America’dan sonra Goldman Sachs: Faiz yüzde 40’a çıkmalı

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu farkın nedenlerini dövize olan fiziki talebin yavaşlamasına, dolayısıyla da efektif arzın artmasına bağladı:

Bankalardaki alış-satış makası da daraldı

Bu arada önceki haftalarda bankaların alış-satış kuru arasında yüzde 4,5’e kadar ulaşan fark yüzde 2,3’lere kadar geriledi. Örneğin, dün öğle saatlerinde bankaların dolar satış kuru 24,01’ken alış kuru 23,45, euroda satış kuru 26,25, alış kuru 25,63 oldu.

TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde negatif faiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziran ayı iç borçlanma programına 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahville devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0,00 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında reel bileşik faiz oranı eksi yüzde 1,72 oldu. İhalede teklif tutarı 8,95 milyar lira olurken, 2 milyar lira net satış gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0,00 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı öncesi piyasa yapıcılardan gelen 2,1 milyar liralık teklife karşılık, 750 milyon liralık satış gerçekleştirdi. Bu tahvilde ihale öncesi kamuya satış yapılmadı.

 

Yüzde 25 faizin bankalara faturası 90 milyar liraYüzde 25 faizin bankalara faturası 90 milyar lira

Şimşek geldi, faiz, kur ve enflasyon beklentisi yükseldiŞimşek geldi, faiz, kur ve enflasyon beklentisi yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.